Aktuelt
Aktuelt i marken 16. maj 2023
Vårsæd færdiggødes nu.
Gødningen virker kun, når der bagefter kommer regn. Derfor må det ikke vente længere end absolut nødvendigt med at færdiggøde.
Flyvehavre i vårbyg
Flyvehavre i vårbyg bekæmpes uden blandingspartner og med afstand på 7 dage til anden ukrudtsbekæmpelse.
Bekæmpes med ca. 0,5 Foxtrot/ 0,5 Primera Super + spredeklæbemiddel før flyvehavren strækker sig. Det er vigtigt at der er god vækst, høj luftfugtighed og samt over 5 gr. Maksimal dosis er 1 l/ha, men høj dosis opvejer ikke at der skal være gode betingelser for effekt.
I de tidligst såede marker er det nu tid at bekæmpe flyvehavre, når vårbyg er ved at huske sig og inden den strækker sig. Indenfor de næste 14 dage vil de fleste vårbygmarker komme til det rette udviklingstrin.
Vinterhvede
Der er med det tørre vejr generelt ikke behov for straks at bekæmpe Septoria endnu i de ubeskyttede marker.
I marker, hvor Septoria ses udbredt på hveden og relativt højt oppe i planten, kan der være behov for at bekæmpe, inden fanebladet er på vej.
Tidspunktet for Balaya nærmer sig, hvor de tidligst udviklede marker har det øverste blad, fanebladet på vej igennem, det er stadium 37.
Dosis af Balaya er 0,4-0,7 l pr. ha. Brug laveste dosis 0,4 i de mest tørre år, det er 2023 på vej til at blive nu. Balayas effekt er bedst mulig allerede i stadium 37, selv om fanebladet er sammenrullet.
Der er kun få marker, hvor det haster med at anvende Balaya lige nu i tørvejret.
Det er vigtigt, at hveden er i god vækst, når der anvendes svampemidler. Brug 200 l vand pr. ha og foretræk høj luftfugtighed.
Test af usynlig smitte med septoria i hvede:
Aarhus Universitet og Bayer tester en såkaldt qPCR metode. Her måler man hver uge indholdet af Septoriasvampens DNA i de - på det givne tidspunkt - 2 øverste fuldt udviklede blade, og før angrebet bliver synligt. Der måles i 10 marker. I sidste uge var der igen sunde blade i målingen. Det svarer til det forventede ud fra forsøg, idet bladene ikke får smitte, når det ikke regner.
Der er altid smitstof på de nedre blade, og vejrforholdene bestemmer så, om angrebet udvikler sig. Resultaterne formidles på Bayers hjemmeside.
Mange års forsøg forudsiger, at når der har regnet over 1 mm i 4 dage efter stadium 32, så skal der beskyttes meget hurtigt med Septoriabehandling, og det må helst ikke udsættes, for så bliver den sværere at bekæmpe. Over 20 timer med bladfugt kan også give smitte.
Regn: De fleste fik regn 1. maj og nogle fik lidt regn 15. maj. Da regn kun skal tælles i 2 uger tilbage, er der nogle som ikke engang har en dags regn at tælle endnu.
Hvis din mark allerede er behandlet tidligt med Proline Xpert eller lignende, så holder effekten i 10-14 dage. Derefter skal du regne med, at hveden er udsat på samme vis som ubeskyttede marker.
Hvedebladplet i hvede er udbredt, når der dyrkes hvede med forfrugt hvede, og det er der ikke ret mange marker, som gælder for. De smittes fra gammel hvedestub. I de marker skal man ikke vælge Balaya som ikke har effekt, men bruge f.eks. 0,5 Propulse + 0,2 Orius Gold.
Ukrudt i hvede
Pileurter, som er spiret frem i maj kan bekæmpes med Primus XL senest i st. 39 og Starane XL, senest i st. 45. Hold øje med om der er spildraps, som også bekæmpes for at sanere marken for rapsens sygdomme. Spildaps kan bekæmpes med de samme midler.
Enkelte andre midler kan ligeså anvendes meget sent, men Starane XL hører til et middel med bred effekt overfor mange arter.
Vinterbyg
Vinterbyg har fået faneblad frem i mange marker. Her vil behandling med Propulse + Comet Pro beskytte planten så langt frem, at der normalt ikke kommer flere behandlinger.
Brug f.eks. 0,3 Propulse + 0,3 Comet Pro i 200 l vand pr. ha.
Vinterrug
Rug er ved at være skredet igennem, og en behandling vil have effekt længe, når bladene er fremme. Brug f.eks. 0,3 Prosaro eller 0,3 Folicur Xpert, begge har også effekt på skoldplet, men det vigtigste er, at de bekæmper rust.
I rug kan der være trips, men det ser vi normalt ikke over skadetærsklen på over 1 trips pr. aksbærende strå. Tælles kun indtil rugens bladskede lukker sig om strået derefter er bekæmpelse uden effekt.
Skadedyr
Vinterraps
Skulpesnudebiller er næsten umulige at finde i mange marker, så det er vigtigt at tælle dem, før der behandles for at skåne deres fjender, som er vores venner. De vigtigste af deres fjender hedder Snyltehveps.
Skadetærsklen for skulpesnudebiller er 1-2 pr. plante i hele marken. Bekæmpelse holder kun ca. 1 uge, så der er ikke nogen fordel ved at bekæmpe på forhånd, og hvis der bekæmpes, skal der behandles kl. 21-03 om natten, da Lamdex har bimærke. Mavrik kan ikke erstatte Lamdex pga. mindre effekt.
Når vi bekæmper skulpesnudebiller, så rammer vi også fjenderne, som er nyttedyr, som naturligt holder skadedyrene nede.
Snyltehvepsearter er gavnlige, fordi de ligger æg i larver af skadedyr i raps, så larverne dør. Der bliver derfor færre skadedyr året efter.
Snyltehveps i vinterraps, de er på vej til at parasitere skadedyrenes larver. Snyltehveps larver lever af larvers indre. Foto: Kirsten Søe Pedersen.
Sortsvalg vintersæd
Vores sortsvalg udkommer sidst i maj. Nogle få kg bedre udbytter overvejer ikke sortens udvintring, så den vigtigste egenskab er, at sorten kan overvintre.
I Afgrødenyt nr. 6 kan du også læse om Slætgræs - strategi for første slæt.