Aktuelt
Græsukrudt i vintersæd.
Hvede og rug, triticale.
Bemærk, at mange græsmidler ikke må anvendes efter stadium 30 i rug og ikke efter stadium 32 i hvede. Men Broadway er tilladt til og med stadium 39.
Foretræk altid løsninger, som modvirker, at ukrudtet bliver resistent.
Midler som Starane XL, Pixxaro, Mustang forte og DFF modvirker resistens, især når der anvendes to af dem enten hver for sig eller i blanding.
Vækstregulering og græsmidler må generelt ikke blandes. Der må kun blandes med Cycocel, og det er der for koldt til nu.
Prioriter at bekæmpe græs. Efter en uge kan der vækstreguleres, og det er normalt kun nødvendigt i kraftige marker. Rug og hybridvinterbyg er mere blødstråede end hvede.
Vækstregulering har kun effekt på afgrøder i god vækst og der kræves middeltemperatur på 8 gr. C.
Vinterbyg er nu i st. 30-32.
Græsmidler. Primera Super/Foxtrot og Hussar er tilladt til st. 30 i vinterbyg.
Sygdomme. I stadium 32 bliver det aktuelt at holde øje med sygdomme. Hold især øje med bygrust, skoldplet og bygbladplet. I marker sået pløjefrit med forfrugt vårbyg kan der være meget skoldplet og bygbladplet i våde år.
Nogle marker og nogle sorter har fået bygrust. Den bekæmpes, når vinterbyg kommer i st. 32. For tiden er vinterbyg i st. 30-32.
Når der er i st 32 er angreb, anbefaler vi 0,3 Folicur Xpert eller 0,3 Prosaro.
Angreb i st. 37-39 (faneblad på vej) bekæmpes bedst med Propulse + Comet. I nogle år er det i mange marker tilstrækkeligt med behandling i st. 37-39, fordi der var tørst og køligt efter st. 31. I stadium 37-39 er det også Cerone-tid, hvis man vil forebygge aksnedknækning med f.eks. 0,3 Cerone.
Vinterbyg sået pløjefri med forfrugt byg kan blive stærkt angrebet af bygbladplet og skoldplet. Det skyldes at planterester fra forfrugt af byg smmitter de nye planter. Bekæmpes fra st. 32.
Vinterhvede er nu i st. 22-31.
Sygdomsbekæmpelse er ikke endnu, det er aktuelt senere.
Mange sorter har god resistens for gulrust og meldug. Septoria skal forebygges, når de øverste 3 blade er på vej. Det er de ikke endnu. Der er mindst 2 uger til. De sundeste sorter forventer vi stadig er sunde, og i så fald er det først aktuelt at være klar til forebyggelse om 3-4 uger.
St. 32 i vinterbyg:
Foto fra SEGES. Her ses 2 knæ i stænglen i vinterbyg
Vækstregulering af korn
Ikke aktuelt i koldt vejr:
Midlerne kræver middel døgntemperatur på 8 gr. C, dog 12 gr. C for Cerone og Terpal.
Afgrøder i kraftig vækst kan få brug for vækstregulering. Især når de er sået tidligt, og især når de står i læ.
Afgrøderne i dette forår er ikke særligt kraftige, så behovet for vækstregulering er mindre end normalt.
Græsmidler til korn må ikke blandes med vækstregulering, der kræves ofte 1 uge mellem behandling for græsukrudt og behandling med vækstregulering.
Gødskning med N
Færdiggød vinterraps, vinterbyg, rug og frøgræs, når det er muligt, og gød gerne hveden færdig eller næsten færdig. Hveden kan evt tildeles de sidste 40-50 kg N pr. ha senest midt i maj. Og endnu senere, hvis hveden er til brødhvede.
Vinterraps
Bormangel: Overvej 1-2 l bor i alt til raps. Der er størst risiko for bormangel på meget sandet jord, og især på marker uden husdyrgødning.
Vi ser ikke skadedyr over skadetærsklen i raps. Takket være koldt og vådt forår. Skadetærskel for glimmerbøsser før blomstring er 10 pr. plante i gennemsnit. I svage raps er skadetærsklen 5.
Lys bladplet breder sig så længe, der er vådt vejr. Hvis vi får tørvejr, forventer vi at lys bladplet stopper. De fleste sorter har god resistens mod lys bladplet. Hvis lys bladplet ses på de øverste blade, kan der behandles med 0,4 Folicur Xpert nu og om 2-3 uger i fuld blomst med Pictor Active/ Propulse i stadium 65, fuld blomst af hovedskuddet.
Nysået vårbyg og vårhvede og DFF
Fugtig jord giver god effekt af jordmidler som DFF, størst effekt, når kornet er lige ved at spire frem.
DFF har bl.a. god effekt på resistent ukrudt af fuglegræs.
DFF-løsninger kan erstattes af mange løsninger uden DFF. De løsninger anvender man efter fremspiring.
Anvend f.eks. i vårbyg og hvede 0,05 -DFF-middel før fremspiring, det er skånsomt og effektivt mod mange arter. Der følges op 3-6 uger senere med et bredspektret middel. DFF-midler må ikke anvendes i havre!
Vårbyg med frøgræsudlæg og DFF
Brug 0,10 – 0,15 DFF-middel i vårbyg, hvor der skal udlægges frøgræs. Størst dosis på lerjord. DFF er velegnet i frøudlæg for frøets skyld, for at øge renhed. Følg op senere med egnet middel for at øge renhed, og for at undgå at der er ukrudt i efteråret.
Overvej at anvende 0,05-0,1 DFF/Legacy før fremspiring.
Vi anbefaler især at anvende DFF/Legacy før fremspiring til byg med udlæg af rajgræs til frø. På lerjord kan dosis øges til 0,15. Når der er fugtig jord, kan midlerne også virke på enårig rapgræs.
DFF/Legacy er effektivt overfor mange arter, også resistent fuglegræs, men tager ikke alt, så der er brug for at behandle for ukrudt igen efter fremspiring.
I dette Afgrødenyt kan du også læse om glyphosatstrategier
Du kan også læse om etablering af majs.