Mark & natur

Aktuelt i marken

Aktuelt 20. juli

Aktuelt

  • Aktuelt
    • Glyphosat, tidspunkt, dosis og additiv
    • Glyphosat skal ikke ramme markkanten
  • Etablering af vinterraps
  • Snegle i raps
  • Gylleanalyse til præcisionsjordbrug
  • Husk at bestille friske jordprøver

20. juli 2023

Aktuelt

Høsten nærmer sig

Afgrødens vandindhold falder meget i løbet af dagen, så udnyt de første timer til at høste forager og små marker, som tager længere tid. Dermed kan der høstes flere tønder tørt korn senere op ad dagen.

Glyphosat, tidspunkt, dosis og additiv

Glyphosat virker mere sikkert, når du tilsætter ammoniumsulfat FØR du tilsætter glyphosat

Det er vigtigt at ammoniumsulfat tilsættes først. Det skyldes at kalk, okker og andre salte i vandet kan binde og inaktivere glyphosat. Dette modvirker du ved tilsætning af ammoniumsulfat + spredeklæbemiddel eller et andet pH-sænkende additiv. Det er i forsøg dokumenteret, at ammoniumsulfat er et effektivt additiv, når glyphosat anvendes ved lav luftfugtighed, relativ lav dosis eller andre ugunstige betingelser. Derfor anbefaler vi uanset produktnavn altid at tilsætte additiv til glyphosat.

Glyphosat før høst

Glyphosat er tilladt i mange afgrøder, og der er krav om at der er mindst 10 dage før høst. Hvis marken har rodukrudt og er blevet meget moden, så vælg at høste marken snarest muligt for at den ikke kvækker mere ned, og efter høst kan du behandle stubben med glyphosat, når ukrudtet igen er blevet grønt.

 Glyphosat skal ikke ramme markkanten

Undgå at glyphosat driver – kør langsomt og sænk bommen til 40 cm langs markkanten, så der ikke sker skade på græskanten rundt om marken.

En stabil græskant sikrer mod indtrængning af uønsket græsukrudt og sikrer biodiversitet.

Tænk over dit dysevalg eller indstillinger af luftsprøjten. Hold fokus på mindst mulig afdrift.

Når du tilsætter ammoniumsulfat er det i orden at bruge 150 - 200 l vand pr. ha på grund at den bedre effekt.

Tabel med eksempel på dosis af glyphosat i stub

 

 

Brak med sommerslåning skal slås af fra 1. august til 25. oktober

Afgrøden skal efterlades på marken. Afgrøden må ligge spredt, i skår eller i dynger, men kun på marken.

Husk, at brakmarker må ikke skæres af med mejetærskeren.

19 juli 2023: Brak som er tilmeldt sommerslåning. Den øverste med raps ved Østervrå, den nederste med rug ved Sulsted. Markerne er uden dyrkning, er både ugødede og usprøjtede i hele 2023. Foto Kirsten S Pedersen.

Etablering af vinterraps

Ukrudt og skadedyr

Før såning:

Marken skal være uden ukrudt før du sår.

Hvis der er sprøjtet før høst af vinterbyg for flere uger siden, så vil marken ikke være ren nok, og harvning er normalt ikke nok til at dræbe ukrudtet.

Ukrudtet kan enten pløjes ned, eller det eller behandles med glyphosat ca. 24 timer før såning for at sikre, at marken er lige så ren som en pløjet mark. Glyphosat virker selv om ukrudtet stadig er grønt og saftigt, men det er vigtigt at behandlingen er på ukrudt i vækst og at ukrudtet er uden dug. Husk at tilsætte ammoniumsulfat før du tilsætter glyphosat, og til sidst spredeklæbemiddel.

Efter såning:

Vi anbefaler, at marker med meget ukrudt behandles med Centrium/ Kalif/ Clomate før fremspiring.

Lige efter såning skal man være hurtig med sneglemiddel, hvor der ofte er behov for bekæmpelse i raps. F.eks. 4-5 kg af sneglemidlet Sluxx pr. ha

Kamille bekæmpes i efterår med Belkar med 1 gang 0,4 l eller 2 gange 0,25 Belkar.

 

Rapsjordlopper

Vigtigt indtil rapsen har fået 5 blade.

Det er yderst vigtigt at være opmærksom på tidlige angreb straks fra rapsen begynder fremspiringen. Hav pyretroidet klar, hvis der er angreb, f.eks. 0,15 Lamdex pr. ha.

 Skader af voksne rapsjordlopper

Under fremspiring skal man tjekke markerne ofte, fordi et angreb på få dage kan blive meget voldsomt.

Man skal hver dag holde øje med angreb og iværksætte bekæmpelse helst inden der mangler ret meget at bladet, inden 10% af bladet er væk.

Tjek markerne indtil planterne har fået 5 blade ud over kimbladene.

 Symptomer

Bladgnav af rapsjordlopper er små runde huller inde i bladpladen (”skudhuller”), hvorimod bladgnav fra snegle er mere uensartede og oftest ude i kanten.

Selvom vi ikke har set mange rapsjordlopper, så må man ikke tage det som en selvfølge, at de forbliver fåtallige.

 

Billede 1. Huller i bladene som følge af gnav fra rapsjordlopper. Brug pyretroid.

 

Ukrudtsbekæmpelse i vinterraps

Ukrudt er nemmest at bekæmpe, når rapsen gror godt til og trykker ukrudtet.

De betydende ukrudtsarter i vinterraps er burresnerre, fuglegræs, hyrdetaske, kamille, storkenæb og valmue samt spildkorn og græsser.

Tabel 1 vise effekten mod tokimbladet ukrudt og enårig rapgræs.

Tabellen viser, at clomazon-midler har bedre effekt overfor enårig rapgræs, fuglegræs og ærenpris end andre midler, der kan bruges tidligt efterår. Arterne forekommer i stort antal i marker med vintersæd, så overvej at behandle med clomazonmidler med 0,15-0,20 på let jord og 0,25 på stærkere jord.

 Planlæg ukrudtsbekæmpelsen før såning af vinterraps.

Køb den planlagte clomazon i midlerne Centium/ Kalif/ Clomate hjem samtidig med såsæden. Køb kun så meget som du har brug for, for midlerne kan skaffes i små beholdere på 1 og 3 l.

Tabel 1. Effekt overfor ukrudtsarterne

Husk at undersøge både prisen og dunkens størrelse. Clomazon-midlerne er forholdsvis billige til under 200 kr. for 0,2 l. De har bred effekt, når de kommer ud på sort jord. Jordmidler, som clomazon tilhører, virker mindre godt, når der er afgrøderester og halm, men brug dem alligevel i marker med stor ukrudtsbestand for at dæmpe ukrudtet.

Tabel 2 viser to eksempler på midler til bekæmpelse af forskelligt ukrudt.

 Tabel 2. Eksempler på ukrudtsbekæmpelse i vinterraps. Ved 2 forskellige ukrudtsbestande. Det øverste eksempel kræver en god pløjning for at holde græsser væk uden kemi - det nederste eksempel er ofte nødvendigt i pløjefri marker.

Græsser og spildkorn bekæmpes bedst med denne dosis, når de har maksimalt 3 blade.

Vi anbefaler Agil 2-4 uger efter såning i upløjede marker, og Focus Ultra + DASH ca. 3 uger efter Agil-behandling, idet vores mål er at bekæmpe græsukrudt og spildkorn før det bliver for stort.

 Clomazon er det aktive stof i Centium/ Kalif/ Clomate

Fuglegræs bekæmpes bedre af Clomate-midlerne end af Belkar.

Ærenpris bekæmpes mest effektivt af Clomazon.

Fuglegræs i kornsædskifte får nemt resistens. Derfor er clomazon god i sædskifter med korn.

Dosis på 0,2 l Centium/ Clomate/ Kalif en god start for rapsen.

Midlet anvendes før fremspiring, hvilket svarer til at det kan anvendes op til 6 dage efter såning.

Vi anbefaler at behandle efter 3-4 dage, når såbedet er faldet lidt sammen, f.eks. efter 1 nat med dug, fremfor at behandle i et meget løst såbed.

Belkar

Belkar har bedst effekt på småt ukrudt og må anvendes med 0,25 l/ha fra raps har mindst 2 løvblade. Det er fra 3-4 uger efter såning. Fra raps har 6 blade må der anvendes op til 0,5 Belkar.

Belkar virker bedst ved god vækst på sprøjtetidspunktet.

Belkar har god effekt på en række tokimbladede ukrudtsarter inklusiv valmue, storkenæb og hejrenæb.

Belkar kan give deformiteter hos rapsplanterne, når det bliver anvendt i for høj dosis i forhold til rapsens udvikling.

 

Billede 2. Belkar skade i vinterraps. Blade lukker blomsterstanden inde. Skaden har i de fleste marker været begrænset til få procent af planterne.

 

Effekten af Belkar mod de vanskeligere ukrudtsarter som f.eks. kamille kræver, at afgrøden hurtigt lukker og ’hjælper til’.

Normalt hvis rapsen er veletableret, og der er anvendt mindst 0,4 liter Belkar pr. ha, så holder overlevende kamilleplanter sig resten af sæsonen i bunden af afgrøden, hvor de ikke generer.

Effektiv bekæmpelse af kamille uden andre midlers hjælp kræver, at Belkar anvendes med 0,4 l/ha eller 2 x 0,25 l/ha.

Når der anvendes et clomazon-middel før fremspiring, sammen med Belkar senere, er det under gode forhold muligt at 0,25 Belkar på små kamille er nok til at bekæmpe dem.

Belkars effekt ses ved at ukrudtet langsomt sygner hen. Det endelige resultat vil for nogle arter først være slået helt igennem til foråret.

 Belkar kan ifølge producenten kun blandes med pyretroider, og der må ikke tilsættes spredeklæbe-middel.

Spildkorn og græsser

Spildkorn og græsser bekæmpes allerede i september, når spildkorn/græsser har 2-3 blade. Vær sikker på, at spildkornet er spiret frem. Behandling gentages efter behov.

Enårig rapgræs. Der er ingen effekt af Agil/Focus mod enårig rapgræs. Mod enårig rapgræs skal man begynde med Clomazon-midler og slutte med Kerb.

Gold og blød hejre, rajgræs, almindelig rapgræs, agerrævehale og spildkorn kan bekæmpes effektivt med Agil eller Focus Ultra. Hos agerrævehale og rajgræs kan der være herbicidresistens, og så virker Agil og Focus ikke.

Dosis afhænger af ukrudtsart og størrelse.

Mod spildkorn med få blade er dosis på 0,3 Agil med 3 ugers mellemrum nok til at styre spildkornet.

Kerb 400 SC har bedst effekt, når ukrudtet ikke er blevet stort, så anvend det helst i november. Kerb er kun tilladt i november-december.

Kerb er det bedste valg mod agerrævehale, rajgræs, hejrearter, væselhale, vindaks og store bestande af enårig rapgræs. Mod væselhale i stor mængde er Kerb ikke fuldt effektiv, men det er den eneste mulighed, for de andre græsmidler har ingen effekt mod væselhale.

Ukrudt ved pløjefri dyrkning og grubbesåning

Der er set god effekt af clomazon-midler, selv om der sprøjtes på en jordoverflade med mange stub- og halmrester.

Husk at nedvisne etableret ukrudt før såning:

Stubmarkens ukrudt bekæmpes mindst 1 døgn inden såning med 360-700 g glyphosat. Den højeste dosis mod tokimbladede arter.

 Væselhale. Mod væselhale skal anvendes mindst 1000-1250 g glyphosat afhængig af planternes størrelse. Anvend 150-180 l vand pr. ha for at sikre tilstrækkelig afsætning af sprøjtedråber på væselhaleplanterne. For at sikre bedre effekt, så husk at tilsætte 1,5 - 1,8 ammoniumsulfat pr. ha før glyphosat og at slutte med 0,15-0,18 spredeklæbemiddel.

På arealer med meget væselhale anbefaler vi at pløje.

Ved grubbesåning direkte i stub vil der være ukrudt og samme behov for at bekæmpe tokimbladet ukrudt som ved traditionelt sået raps.

 Såning af vinterraps

Rapsen kræver et godt såbed, hvor jorden ikke er for kompakt i dybden. Rødderne skal blive lange og tykke, og vækstpunktet holdes tæt ved jordoverfladen. Jorden pløjes eller løsnes i 20 cm dybde, så rødderne har uhindret adgang til hurtig og dybdesøgende vækst.

Såning

Vi ønsker os inden vinter en plantebestand på 30-50 veludviklede planter med 8 - 10 blade og en rodtykkelse minimum som en blyant. Samtidig skal rapsens vækstpunkt være så tæt på jordoverfladen som muligt.

Vinterraps sås normalt fra 5. til 20. august i Nordjylland for at sikre god udvikling.

Pløjning med jordpakker og såning samme dag før udtørring er en lidt mere sikker metode end grubbesåning.

For at få en hurtig og ensartet etablering er det vigtigt ikke at så rapsen for dybt. Foretræk ca. 2 cm sådybde i en bekvem og fugtig jord.

Undlad om muligt at så lige før store nedbørsmængder pga. risiko for ødelagt såbed. Der skal helst være udsigt til 3-4 dages tørvejr efter såning.

Vinterraps gødes ved såning med 20-30 kg N i handelsgødning, selv om der også nedfældes gylle. Gyllen ligger ofte for dybt til at virke hurtigt nok.

I alt bruger raps ca. 60 kg N i efteråret af N-kvoten. Hvis der tildeles mere end 60 kg N om efteråret, så bliver det ofte nødvendigt at låne af N-kvoten fra de mindre kostbare afgrøder i markplanen for at gøde rapsen i foråret. I nogle tilfælde er biomassen så stor i efteråret, at der kan spares på gødning i foråret.

Forsøg viser, at op til 60 kg N i efteråret normalt bliver godt udnyttet og giver en god plantebestand.

 Snegle i raps

Det er altafgørende at bekæmpe snegle tidligt nok. Sats også på jordbearbejdning, hvor det er muligt.

Både på lerjord og sandjord skal man være opmærksom på evt. angreb af snegle. Der er risiko for angreb i vinterraps, vintersæd og andre efterårssåede afgrøder.

De største skader sker på lerjord.

Angreb er værst efter “fugtige forfrugter” såsom snittet halm, vinterraps, frøgræs, kløverfrø, kløvergræs og lignende.

 Billede 3. Udvokset Agersnegl på 4 cm, nyklækket er de kun få mm.

 

Billede 4. Agersnegl i vinterraps

Billede 5. Angreb af agersnegle i spildkorn, sammenlign med jordloppeangreb i billede 1.

 

Skal du bruge dine analyser til præcisionsjordbrug?

Hvis gyllen til din raps i efteråret skal bruges i forbindelse med præcisionsjordbrug til reduktion af efterafgrødekravet, så skal gyllen analyseres på et akkrediteret laboratorie. Her tilbyder vi gylleprøver ved Eurofins.

Det betyder, at vi nu både har prøver til OK-laboratorium og Eurofins, og det er derfor vigtigt, at man tager den rigtige flaske. Der er skiltet i kassen og flaskerne har labels, der indikerer, hvilket laboratorium flasken bliver sendt til.

Til Eurofins tilbyder vi akkrediteret analyse af NPK.

600 kr. Akkrediteret analyse af NPK

Med en akkrediteret gylleanalyse har man dokumentationen, som skal anvendes i forbinde med præcisionsjordbrug. Der er krav til at man har analyse af næringsstofindhold i husdyrgødningen for alle lagre.

Hvis man ønsker at hente og aflevere i Fjerritslev, så er dette muligt efter aftale.

Vi sender også stadig analyser til OK laboratorium

Skal analyserne ikke anvendes til præcisionsjordbrug, så tilbyder vi analyser ved OK-lab som altid. Her kan der vælges mellem 3 analyser:

                400 kr.     Total N + NH3

                500 kr.     G1, Tørstof, total N, NH3, P + K

                630 kr.     G2, G1 + Mg + Cu

Vi sørger for forsendelse og at du får dine analyseresultater.

Husk at bestille friske jordprøver

 I takt med markerne begynder at blive høstet, er det også tid for jordprøver. Friske jordprøver er vigtige for at optimere gødningsplanen på din bedrift og forbedre økonomien.

Vi tilbyder GPS jordprøver med 1-2 prøver pr. ha. GPS jordprøver giver en præcis kortlægning af næringsstofferne og vi udarbejder kort med analyser og gradueret kalktildeling, samt udarbejder en rapport med faglige kommentarer for dine marker.

Vi sender tildelingsfiler og kort med marken placering til din maskinstation.

Derudover overføres resultaterne til MarkOnline, ligesom du kan finde dem i CropManager.

Det er også muligt at udtage jordprøverne selv.

Kontakt os hvis du har spørgsmål til jordprøver.

Peter Neistskov Jensen tlf. 96242569 e-mail: pne@landbonord.dk

Lars Pedersen tlf. 96242595 e-mail: lpe@landbonord.dk

 

PLANTERÅDGIVNINGEN
Kirsten Søe Pedersen

Kirsten Søe Pedersen

Planteavlskonsulent

kip@landbonord.dk