Mark & natur

Fusarium i hvede og i halm

Afgrødenyt 13. juli

Afgrødenyt

13. juli 2023

Fusarium og hvedesort

Det tørre klima under blomstring i 2023 har hæmmet fusarium i at angribe hvedemarkerne. Smitten sker i den uge, hvor hveden blomstrer. Den største risiko har vi i tilfælde af en våd blomstringsperiode, og værst er risikoen når der dyrkes hvede uden pløjning efter korn.

Majs som forfrugt til hvede giver så stor risiko for Fusarium, at vi på planteavl fraråder at dyrke hvede med majs som forfrugt.

Billedet ovenfor viser angreb af aksfusarium i forsøgene med kunstig smitte i 2023. 

Hvedesorter blev udsået som small plot forsøg, hvor der indgår 2 rækker pr. sort i 4 gentagelser. Der er udlagt 2 forsøg: I et forsøg er udlagt fusarium smittede kerner på jorden under kornets strækningsfase (25. maj). I det andet forsøg er smittet med Fusariumsporer 3 gange under blomstring (9., 12. og 14. juni) med en blanding af Fusarium culmorum og Fusarium graminearum.  For at fremme angrebene er forsøgene vandet 2 gange om dagen.

Angrebene i forsøgene har været kraftige, især i forsøget hvor der er udlagt smittede kerner.

Alle sorter har været udsat for smitstof under blomstring enten via smitte tilført direkte i akset eller smitte, som er spredt fra smitstof placeret på jorden. Ca. 15 dage efter første smittedato kunne man se de første tydelige angreb. 

I forsøgene er der vurderet antal angrebne aks mellem d. 29. juni og 31. juni. De 2 forsøg udviklede begge kraftige angreb, og de præsenterede tal dækker over et gennemsnit af de to forsøg. Figur 1 viser en god sammenhæng mellem data i de 2 forsøg. Som det fremgår, har angrebet været lidt kraftigere i forsøget med kernesmitte. 

Figur 1. Procent angrebne aks med fusarium i hver af de to separate forsøg. Angrebsniveauerne var meget ens og sammenlignelige for de enkelte sorter.  

 

Ud over referencesorten Ritmo har der været de kraftigste angreb i sorterne Rembrandt, Kvium, Champion, RGT Stokes og Kubik. I tidligere år har Sheriff haft mindre angreb, men i åres forsøg har den været placeret i midtergruppen. I 2023, hvor angrebene efter kunstig smitte generelt har været høje, er det kun KWS Danicum og målesorten Skalmeje, som har vist et klart lavere angrebsniveau.

I tabel 1 er sorterne delt ind i 3 modtagelighedsklasser på baggrund af resultater fra i år og tidligere år.

Der findes ingen sorter, som har fuldstændig resistens overfor fusarium, men der findes sorter med moderat til god resistens. Som det fremgår, er der en del forskel i modtageligheden blandt de dyrkede sorter i Danmark.

Tabel 1. Sorternes modtagelighed mod aksfusarium pr. juli 2023

Fusarium i halm

Hvis du er interesseret i at deltage med halmprøver:

Kontakt Jakob Møller, jam@landbonord.dk

LandboNord målte i 2022 på Fusarium-toksiner i halmen i mange marker og måler igen i 2023. Det sker med støtte fra Hjørring Amts Landøkonomiske Selskabs jubilæumsfond og i samarbejde med Ghita Nielsen, Seges. LandboNords formand Torben Farum er initiativtager til projektet.

Konklusion efter det første år: Risiko for toksiner i halm ser ikke ud til overhovedet at følge risikoen for toksiner i kernen.

 

PLANTERÅDGIVNINGEN
Kirsten Søe Pedersen

Kirsten Søe Pedersen

Planteavlskonsulent

kip@landbonord.dk