Glyphosathandlingsplanen er udarbejdet af plantesektoren og vedtaget af Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse. Handlingsplanen har to spor: ét målrettet landmænd og rådgivere og ét mod politikere og omverden. Landbrug & Fødevarer kører en overordnet kampagne.
Glyphosat har stor værdi for planteavlen, især til de opgaver, som vi beskriver herunder.
Handlingsplanens anbefaling til at opnå et nedsat forbrug af glyphosat
Selv om handlingsplanen sætter fokus på at mindske anvendelsen af glyphosat, opfylder produktet stadig IPM-hovedprincipperne om altid at anvende det mest skånsomme produkt til bekæmpelse af ukrudt. For i videst muligt omfang at leve op til IPM-principperne er glyphosat derfor fastholdt som det samlet set bedste aktivstof til følgende opgaver:
Der er beregnet omkostninger for erhvervet under følgende forudsætninger:
Beregningerne er foretaget ud fra vurderede anvendelser i modelsædskifter og omkostningen er vægtet i forhold til areal og anvendelse. I beregningen indgår eksempelvis tørring, halmbjergning, spild som følge af nedsat høstkapacitet og tid til ekstra monitering forud for platsprøjtning.
Omkostningerne er varierende fra 73 til 97 kr. pr. ha ved henholdsvis lavt og højt udbytte. Der er dog variation i forhold til sædskifte og bedriftstype. Højeste omkostning er i forbindelse med halmbjærgning som følge af udeladt høsthjælp. Ekstra tid til monitering udgør 50 kr. pr ha af omkostningerne.
I handlingsplanen forudsætter man, at høstbetingelser ikke bliver væsentligt vådere end tilfældet er i dag, og at efterafgrødearealet ikke øges væsentligt i forhold til det nuværende niveau.
SEGES Innovation beregnede i efteråret 2021, at et totalt forbud mod glyphosat vil give primærlandbruget et tab på 1.9 milliarder kroner årlig.
Læs mere i rapporten Omkostninger ved udfasning af glyphosat i dansk landbrug.
SEGES har ligeledes beregnet, at et forbud mod glyphosat vil betyde merudledning af klimagasser på 170 ton CO2 ækvivalenter pr. år og øget N-udvaskning på 3-5 kg kvælstof pr. ha som følge af ændrede sædskifter og jordbearbejdning.
Læs mere i rapporterne Klimaeffekt ved udfasning af glyphoat i dansk planteproduktion og Forbud mod anvendelsen af glyphosat vil øge kvælstofudvaskningen.