Grovfoder

Majs

Aktuelt 9. juni 2023 - Majs

Majs

Aktuelt i marken 9. juni 2023

Hanespore i majs

Det er vigtigt at få ukrudtet bekæmpet tilstrækkeligt. Mod hanespore anvendes MaisTer i en dosis, som passer til størrelsen. Små hanespore kan bekæmpes med ca. 50 g MaisTer + Mais Oil pr. ha.

Undgå at sprøjte når afgrøden er stresset af vandmangel, så foretræk morgen sprøjtning eller sen aften.

Store hanespore skal have så høj dosis som muligt, der må anvendes op til 150 g Mais Ter pr. år.

50 g MaisTer ligger langt under de maksimale 150 g pr. ha.

Når man sår efterafgrøde i majs bør der gå 7 dage mellem behandling med MaisTer og efterafgrøde, da MaisTer har lidt jordeffekt. Men det kan blive nødvendigt på eget ansvar at vælge færre dage end 10 dage mellem sprøjtning og såning af efterafgrøde.

Det er vigtigt at etablere efterafgrøde græs inden majsen har 6-8 blade, hvis den skal lykkes. Gå ikke på kompromis med at etablere i rette tid.

Hvis der stadig er ukrudt efter at efterafgrøden er sået, f.eks. rodukrudt eller spildkartofler, så tåler græsudlæg Tocalis/ Starship og tilsvarende midler.

 

Efterafgrøder i majs

Afstand til sprøjtning:

Ca. 10 dage efter behandling med MaisTer kan der etableres rajgræs i majsen.

 

Majs omkring 6 blade

Det er vigtigt, at vi får etableret efterafgrøderne i majsen på en god og sikker måde for at opfylde kravene om efterafgrøder, herunder både pligtige og MFO, men også målrettede.
Det koster dyrt, hvis de ikke er etableret godt nok i enkeltbetaling men også i at regler for undtagelsesbrug ikke er opfyldt. Undtagelsesbrug har lov til at anvende op til 230 N i organisk gødning, medens andre kun må anvende op til 170 N pr. ha.

Derfor er det vigtigt at så græsset så tæt som muligt på at majsen har 6 blade og der samtidig er gået knap 10 dage efter den sidste MaisTer sprøjtning. Dermed når græsset at spire godt frem før majsen lukker rækkerne i juli. Forudsat der kommer noget regn.

Veletableret og dækkende efterafgrøde

Græsudlægget skal sås i 1,5-2 cm dybde med fast jord omkring frøene for at sikre fugt til spiring.

Der skal være 20 cm mellem efterafgrøde og majsrækker.

Så f.eks. efterafgrøden i 3 spor med 18 cm afstand imellem eller i 4 spor med 12 cm afstand imellem.

Efterafgrøde

I juni kan du så alm. rajgræs, hundegræs eller en blanding af alm. rajgræs og cikorie

  • Alm. rajgræs egner sig til forholdsvis sen såning, fordi den vokser hurtigt til. Tidlige sorter vokser hurtigere til end sildige sorter. Tetraploide sorter vokser hurtigere til end diploide sorter. Omvendt har tetraploide sorter større frø, så der kun sås halv så mange frø pr. kg frø. Derfor skal udsædsmængden være større af tetraploide sorter.
  • Hundegræs starter forholdsvis langsomt, men kan vokse kraftigt til sidst i vækstperioden, fordi den tåler skygge.
  • Blanding af alm. rajgræs og cikorie egner sig til forholdsvis sen såning. Cikorie har en stor spirevillighed og tåler skygge. Den udvikler en dybtgående pælerod, som kan samle kvælstof op i større dybde end alm. rajgræs. Da cikorie er små frø, skal den radsås med dybdestyring.

Såning i forbindelse med radrensning

Radsåning er den bedste såmetode. Et trykhjul monteret på radrenseren sikrer en ensartet og præcis sådybde, og jorden klemmes fast omkring frøet.

Frøene kan også sås med en spredeplade på radrenseren, men i tør jord spirer de langsomt, og man risikerer for dårlig etablering af efterafgrøden.

Radrenser med rillesåning på 18 cm. Thyregod A/S har udviklet en teknik, der kan monteres på deres radrenser. Frøene radsås i tre spor mellem majsrækkerne med slæbeskær og tryk- og dybdestyringshjul.

 

Krav til brakmarker med sommerslåning til opfyldelse af GLM 8 krav:

Du skal slå plantedækket mindst én gang i perioden 1. august til og med 25. oktober og det afslåede plantemateriale må ikke fjernes fra marken, men kan stakkes op på brakmarken. Der må ikke ske tilsåning af brakarealet i 2023.

Markering af brakmarken

Det er en god idé at markere brakmarken, hvis den er en del af en større mark. Gerne med hvide stokke.


I Afgrødenyt nr. 7 kan du også læse om Aktuelt i marken

Hvis du er mere interesseret i bor til majs, roer og kartofler, kan du læse om det her

Vi har også et indlæg om slætgræsmarken - læs det her

Vil du læse om græsukrudtspletter i kornmarken, finder du en artikel her

PLANTERÅDGIVNINGEN
Jens Lyhne Kristiansen

Jens Lyhne Kristiansen

Planteavlskonsulent

jlk@landbonord.dk