Agriculture

Sådan sikre du, at din marksprøjte er klar til syn

Det er landmandens eget ansvar at sikre, at sprøjten lever op til synskravene, og det kan gøres ved hjælp af simple vedligeholdelsesrutiner.

Er din marksprøjte klar til syn?

Det er landmandens eget ansvar at sikre, at sprøjten lever op til synskravene, og det kan gøres ved hjælp af simple vedligeholdelsesrutiner.
Mange marksprøjter overholder ikke kriterierne for at blive godkendt, selv om det er nemt at luge de mest almindelige fejl væk.

Periode mellem syn

Efter fem år skal nye marksprøjter synes, og derefter skal de synes hvert tredje år. Ved synet gennemgås sprøjten og dens funktionalitet for at sikre, at den lever op til de kriterier, der er sat for at blive godkendt til yderligere tre års brug. 

Det er vigtigt, at marksprøjten også mellem synene lever op til synskriterierne, da det også sikrer optimal sprøjtning i marken.

Man bliver ikke indkaldt til syn. Derfor er man nødt til selv at holde styr på, hvornår synsperioden udløber. Synsperioden fremgår af synsmærkatet på sprøjten (se billede nedenfor). 

Landbrugsstyrelsens kontrolbesøg finder, at 6 % af sprøjterne ikke er blevet synet til tiden. Det udløser bøder, som tildeles ud fra, hvor mange hektar, der er sprøjtet med en ikke-synet sprøjte. Bøden er ofte på titusindvis af kroner.

Sprøjtemærkatet viser, at denne sprøjte skulle synes senest i maj 2023.

Gør din marksprøjte klar til syn (og klar til sprøjtesæsonen)

Mange landmænd vil kunne spare en del udgifter ved selv at gennemgå sprøjten inden syn. Tabellen nedenfor viser en liste over de typiske fejl og mangler på en marksprøjte ved syn. 

Den løbende vedligeholdelse skulle gerne fange fejlene, og sikre at sprøjte bedst muligt med de kostbare midler.

Fejl på sprøjten medfører nemlig forkert, eller uensartet udbringning, af planteværnsmidlerne med sprøjten. 

Tabel 1. Top 10 fejl over marksprøjter 2023-2020

Gode råd til at holde sprøjten godt vedlige 

Vores gode råd: Gør det til en vane, at du tjekker og rengør filtrene mindst én gang om måneden i løbet af en sprøjtesæson. 

Fejl på filtre er den mest almindelige fejl ved syn med en fejlprocent på 45,7 % (tabel 1). Det skyldes ofte, at filtrene ikke bliver tjekket og rengjort for kemiaflejringer. 

Generelt kan du reducere fejlprocenten på alle punkter i tabellen ved, at lave en rutine for regelmæssig rengøring af dyser, filtre og tjek af mekaniske dele og slanger. 

Gennemgå følgende:

  • Sprøjtepumpen: Hold øje med olien i glasset. Hvis olieniveauet ændrer sig, skal pumpen serviceres
  • Hovedfilter og linjefiltre: Skal kontrolleres og rengøres mindst 1 gang om måneden i løbet af sæsonen. Er maskerne blevet defekte, skal filteret skiftes
  • Dyser, dysefiltre og drypstop: Skal kontrolleres og evt. rengøres for kemiaflejringer mindst 2-3 gange i løbet af en sprøjtesæson. Du skal jævnligt kontrollere, at sprøjtebillede er jævnt. Drypstop rengøres sammen med dyser for at sikre, at der ikke er dryp fra dyser 5 sekunder efter, at de slukker. Ved synet bliver dysernes ydelse kontrolleret ved en dysetest.
  • Kemipåfylder: Haner skal åbne/lukke nemt, og en automatisk dunkspuler skal spule, når en dunk trykkes ned over den, og slukke, når dunken fjernes.
  • Slanger og haner er her typisk udsatte for slid, så kontroller, at de er tætte.
  • Manometer: Mekaniske manometre skal afmonteres ved vinterklargøring og opbevares oprejst et frostsikkert sted.
  • Sprøjtebom: Sprøjtebom skal være stabil og kontrolleres ved at rykke i den og se, at den hurtigt falder tilbage til udgangspunktet. Den må ikke kunne rykkes for let.
  • Afvigerled: Skal kunne bøje sig bagud ved påkørsel af hegn, træ og skal kunne falde tilbage i hak efterfølgende.
  • Utætheder: Sprøjten må på intet tidspunkt være utæt fra slanger, dyser osv. Derfor skal slanger, dyser og filtre jævnligt kontrolleres for utætheder.  
Du kan læse mere om, hvordan du tjekker og vedligeholder din marksprøjte i dette link: 
Download: Vedligehold af marksprøjter 
Download: Daglig vedligehold af Danfoil sprøjte

Når en marksprøjte afleveres til syn, skal den være rengjort og fejlfri for at den ikke skal bidrage til negativt til statistikken. 

Hvis du forventer, at værkstedet udbedrer fejl og mangler før sprøjten synes, så er du nødt til at aftale, at de før synet skal finde fejl og udbedre dem.

Granulatudstyr (sneglegift) skal fra 2025 også til syn

Granulatudstyr skal fra 2025 også synes, så skal marksprøjten til syn i 2024, så overvej samtidig at få synet det udstyr, du udbringer sneglekorn med. Fristen for granulatudstyr er 1. juli 2025. Synet består af en simpel funktionstest, som er at krav fra EU, der nu indføres i Danmark. Det samme gælder for weed-wiper. 

Bejdseudstyr til kartofler 

Kartoffelavlere skal være opmærksomme på, at bejdseudstyr med roterende forstøvere nu skal være synet med en frist 1. januar 2024. Det samme gælder for bejdseudstyr monteret på indlagringsanlæg, sorteringsanlæg eller lignende. 
Bejdseudstyr med dyser har siden januar 2019 skulle synes hvert 3. år. 

ATV-sprøjter

ATV-sprøjter er også omfattet kravet om syn, også selvom tanken er under 25 liter. Kun egentlige rygsprøjter-og håndsprøjter under 25 liter er undtaget syn. Er rygsprøjten monteret på en ATV, er der ikke krav til syn.

Væksthussprøjter 

Sprøjter til væksthuse dækker over flere forskellige typer sprøjter:

  • Sprøjtebom i væksthus (vandret eller lodret sprøjtebom)
  • Kærresprøjte (højtryk eller lavtryk)
  • Mobile doseringspumper 
  • Gødningskar

 

PLANTERÅDGIVNINGEN
Emil Bollerup Christensen

Emil Bollerup Christensen

Planteavlskonsulent

ech@landbonord.dk