Planter

Svamebekæmpelse i vintersæd

Tjek vinterbyg for angreb af bygrust, skoldplet og bladplet på de øvre blade. Vinterbyggen er mange steder i st. 32 (anden knæ) og er snart i st. 37, når varmen kommer.

Svampebekæmpelse i vintersæd

Vinterbyg
Tjek vinterbyg for angreb af bygrust, skoldplet og bladplet på de øvre blade. Vinterbyggen er mange steder i st. 32 (anden knæ) og er snart i st. 37, når varmen kommer.  


Beskyt marker med bygrust, skoldplet eller bladplet på de yngste 3 blade:
0,3 Prosaro eller 0,3 Proline Xpert 
Sunde marker kan vente med behandling til de kommer i st. 37-39. Til den tid har behandling god forebyggende effekt.


Vinterbyg i stadium 37-39, når fanebladet anes og 1 uge frem:
Vi anbefaler 0,25 Propulse + 0,25 Comet Pro*)
*) Alternativt kan løsningen erstattes af 0,5 Propulse uden partner eller 0,25 Propulse + 0,25 Prosaro. 
Der er normalt ikke økonomi i at behandle vinterbyg efter skridning. Det er kun bygrust, der skal følges efter skridning. 
Hvis du vil vækstregulere sammen med svampebehandling i stadium 37-39, så vær OBS på at behandling med Cerone kun er tilladt INDTIL stakken er synlig, stadium 49.
Vinterbyg i marker med forfrugt byg, og uden pløjning: Vi anbefaler at tjekke grundigt for sygdomme. Der er mere smitte i vinterbyg med forfrugt byg, som er dyrket uden pløjning, fordi den nemt smittes med skoldplet og bladplet.  I de marker vil 0,3 Prosaro eller 0,3 Proline Xpert beskytte dem i de 2-3 uger der er tilbage indtil stadium 37-39.

Vinterrug
Vinterrug er flere steder langt fremme og når om 7-14 dage i st. 39 – fanebladet helt fremme. Til den tid tjekkes for trips. Hvis det kolde vejr fortsætter, finder vi formentlig ikke trips, men det er vigtigt at tjekke sine marker efter. En lun periode fra nu kan hurtigt ændre angrebsgraden.
Skadetærsklen for trips er 1 trips pr. øverste bladskede. 
For tiden er rugen sund, men finder man skoldplet på de øvre blade så anbefaler vi en svampebehandling med bredspektret middel som f.eks. 0,3 Prosaro eller 0,3 Proline Xpert.

Vinterhvede
Hveden er nu i stadium 30-33 og stadium ændrer sig hver uge, nu hvor nattefrosten er ovre.
Hveden er sund på de øverste blade. Vi ser Septoria på de nederste blade, men det skal ikke bekæmpes. Hveden skal beskyttes mod Septoria, når de øverste blade er på vej. Septoria smitter med vandplask, så der udløses svampebehandling, når det regner medens de øverste 3 blade kommer frem. 
Efter st. 32 skal vi tælle antal dage med nedbør. Når der har regnet i ca. 4 dage fra hveden er i stadium 32 skal de mest septoria-modtagelige sorter beskyttes. De mest resistente sorter overfor septoria skal vente med at tælle nedbør til fanebladet er på vej, det er st. 37. 

Hvedesorter med delvis resistens for septoria skal vente med at tælle nedbør. Optælling skal først tælle med fra st. 37, når faneblad er på vej. Delvis resstente hvedesorter er: Pondus, Kvium, Heerup, Bairstow, Stokes, samt i blandinger med mindst 2 ud af 3 af de sorter.

Vi finder endnu ikke meldug eller rust i hvede, men hold øje med de lune hjørner, hvor de sygdommene har gode betingelser.
Når hveden er nået til at fanebladet er på vej, så anvendes Balaya til at beskytte for septoria. Balaya er det bedste middel vi har mod septoria og anvendes bedst før septoria får fat, derfor behandler vi efter regn og venter ikke på at se at de øverste 3 blade har fået septoria. 
Vi anbefaler Balayas dosis 0,4-0,7 l pr. ha. I tørt vejr og sund plante kan dosis sættes til 0,4-0,5 Balaya. Når året er fugtigt, og septoria alligevel er på øvre blade, så øges dosis til 0,7.
2-3 uger efter svampebehandling med Balaya i hveden anvendes f.eks. Propulse + Orius eller Propulse + Folicur Xpert med bred effekt mod septoria og andre sygdomme som rust.

Balaya er ikke tilladt efter skridning
Balaya er forbudt at anvende efter kornet er ved at skride. Balaya anvendes derfor i løbet af de sidste 2 uger i maj. 

 

PLANTERÅDGIVNINGEN
Kirsten Søe Pedersen

Kirsten Søe Pedersen

Planteavlskonsulent

kip@landbonord.dk