Vinterraps
Lys bladplet
Vi finder ingen eller kun svage angreb af lys bladplet.
Men hold øje med om svampen breder sig under de fugtige betingelser.
Angreb af lys bladplet fremmes af milde og fugtige forhold i løbet af efterår, vinter og forår. Vejrbetingelserne i vinter og forår fremmer lys bladplet.
Til gengæld er der hos mange sorter en god resistens.
De tidlige symptomer på lys bladplet ses som lysegrønne pletter, som i fugtigt vejr omgives af hvide prikker på bladets bagside. Senere bliver bladene skøre og forkrøblede, hvorefter der dannes revner og huller i bladpladen.
Sortsforskelle
Der er forskelle i sorternes modtagelighed overfor lys bladplet. Ud fra bedømmel¬ser lavet i 2020 og 2022 opdeles rapssorterne i 3 modtagelighedsgrupper, som kan ses i tabellen herunder.
Tabel. Oversigt over rapssorters modtagelighed for lys bladplet.
I det tørre forår i 2023 kunne lys bladplet ikke vurderes i sortsforsøg, fordi den kræver fugtigt vejr for at udvikle sig, tørken i 2023 satte sygdommen i stå. Derfor mangler der karakterer i mange nye sorter.
Billede. Lys bladplet på bladstilk og stængel. Ligner hudafskrabning. Bemærk, det forkrøblede blad, som lys bladplet har fremkaldt. Foto Landbrugsinfo.dk 17/4/2023.
Bladribbesnudebiller i vinterraps
Der er opsat fælder rundt om i Danmark, det giver en generel status, men for at kende angrebet skal man have fælder i sin egen mark.
Der er ganske få bladribbesnudebiller i fælderne og alle steder er de under skadetærklen.
I 2023 blev der udført forsøg på Sjælland, uden stort merudbytte.
Derfor skal der ikke bekæmpes skadedyr i raps – endnu
Rapsens skadedyrs fjende, snyltehvepsen dræbes ved behandling med Mavrik, Kaiso og Lamdex, og derefter er der fri adgang for resten af sommerens skadedyr i raps: Glimmerbøsser, Skulpesnudebiller, Skulpegalmyg og til august Rapsjordlopper. Mavrik har ingen effekt på bladribbesnudebiller.
Landmænd i Tyskland kan ikke mere bekæmpe insekter i raps, fordi de er resistente, så de har kun de naturlige fjender til at holde dem nede, og det har i Nordjylland vist sig at gå godt overfor forårets skadedyr.
Det er konstateret af forskerne, at efterårets bekæmpelse af rapsjordlopper ikke ødelægger snyltehvepsens bestand i foråret.
Hvis bladribbesnudebiller kommer over skadetærsklen er det vigtigt at vente 10-14 dage med at bekæmpe dem, for det er først til den tid, at der sker æglægning.
I 2023 var angreb af bladribbesnudebiller størst på Sjælland.
Billede. Først i juni kan skaden af bladribbesnudebiller ses ved at flække stænglen. De mørke områder vurderes. Kun den ene af de 4 stængler på billedet har angreb af betydning. Foto fra Landbrugsinfo.dk.
Billede af Bladribbesnudebille. Den er mindre end glimmerbøssen.