Nyheder rådgivning

Snyd ikke dig selv for erstatning ved arbejdsskade

Skrevet af Mette Neist | Mar 29, 2023 1:01:32 PM

Snyd ikke dig selv for erstatning ved arbejdsskade

Indenfor landbruget er det, desværre, fortsat ikke alle arbejdsskader der anmeldes, af samme grund mister mange muligheden for erstatning. Har en arbejdsskade givet dig et mén på 5% eller derover, kan der udbetales erstatning. Der er gennem årene opstået en del myter omkring anmeldelsen af arbejdsskader og arbejdsulykker, som desværre, nogle gange, er medvirkende til de manglende anmeldelser.

Myter om arbejdsskader

  1. Jeg kan ikke anmelde en ulykke der er selvforskyldt
    Har du løftet for tungt, gleder på et vådt gulv, overset en sikkerhedsforanstaltning mm., så har det ingen indflydelse. En arbejdsskade er en skade, uanset hvordan den er opstået, og grunden til den opstod, er ikke afgørende for afgørelsen.
  2. En arbejdsskade skal kun anmeldes hvis den er alvorlig, og eftersom jeg hverken bløder eller har ringet 112, så skal den ikke anmeldes
    En arbejdsskade behøver ikke på tidspunktet synes alvorlig, for at den skal anmeldes. Er du kommet til skade og der er risiko, at du vil få mén af skaden, så skal den anmeldes. Måske fører skaden ikke mén med sig før om flere år, og har du glemt at anmelde den, da det skete, så er det for sent.
  3. Det er kun fysiske skader der skal anmeldes
    Har du fået psykiske mén efter en oplevelse der er relateret til arbejdet, så skal disse også anmeldes. Måske belaster det dig ikke synderligt nu, men får du 2-3 lignende oplevelser gennem arbejdslivet, så kan det ende med at påvirke din arbejdsevne, hvilket er grunden til, at psykiske mén også skal anmeldes.
  4. Hvis vi anmelder skaden, får vi besøg af Arbejdstilsynet
    Arbejdstilsynet får besked når ulykker anmeldes, men oplysningerne anvendes til at beskrive skadesbilledet på de danske arbejdspladser. Herudover til at prioritere indsatsområder i den forebyggende arbejdsmiljøindsats og opbygge viden om arbejdsulykker. Er der på en mindre virksomhed anmeldelser af lignende karakter, kan det medføre et besøg. Arbejdstilsynet kommer altid på besøg, hvis arbejdsulykken har medført et dødsfald.

Socialkonsulent Mette Neist fortæller, at hun ofte bistår landmænd og medarbejdere i processen, når en arbejdsskade anmeldes og efterfølgende behandles ved Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Jeg har oplevet erstatninger på alt fra 50.000 kr. til over 400.000 kr., som ikke var kommet til udbetaling, hvis skaden ikke var blevet anmeldt.

Mette Neists anbefaling er derfor klar - anmeld hellere 1 gang for meget end 1 gang for lidt. Flere skader over et langt arbejdsliv, kan tilsammen give mange mén, som på et tidspunkt ville kunne berettige til en erstatning.

For medarbejdere er der et lovkrav om en arbejdsskadeforsikring, således disse altid er dækket, men for dig som selvstændig, så skal du huske at tegne én selv. En arbejdsskadeforsikring tegnes gennem de fleste forsikringsselskaber, og prisen varierer alt efter branche.

ESG (Environmental, Social, Governance)

I forhold til forebyggelse af skader i din virksomhed samt de kommende års større fokus på ESG, så vil uddannelse og opkvalificering både kunne forebygge skader samt styrke dit S.

Eks. vil det være en fordel, om du og dine medarbejdere har deltaget i førstehjælpskurser samt arbejdsmiljøuddannelse.

Vil du høre nærmere om ovenstående, eller ønsker du hjælp til en anmeldelse, så kontakt LandboNords socialkonsulent Mette Neist pr. mail mne@landbonord.dk eller tlf.: 9624 2436 – 4052 5215.

Opdateret marts 2023