Hjemmesiden anvender Cookies. Cookies er vigtige for at sikre at hjemmesiden fungerer. Vi bruger også cookies for at indsamle statistik, som løbende er med til at forbedre brugeroplevelsen. Du accepterer vores anvendelse af cookies ved at klikke videre på hjemmesiden. Læs mere om cookies.

Ok

Nyt fra LandboNord

Vejen til de bedste bøffer 19-06-2014

Vejen til de bedste bøffer

I øjeblikket bliver der arbejdet intenst på at finde den ideelle græsblanding til kødkvæg. I Tårs ved Hjørring er man nået langt, og her har man nu et godt bud på en hårdfør løsning.

Vi er hos kødkvægavler Jørgen Larsen. Til daglig har han 30 køer af racen Charolais med tilhørende opdræt, som går og græsser på området ved Nr. Sørup. På en dag med høj solskin kan det være svært at forestille sig, at Jørgen Larsen har måttet kæmpe mod frost og sne. For tre-fire år siden tog et par hårde vintre, med masser af frost, livet af kvægets græs.

- Pludselig skulle vi til at lægge hele arealet om, og da kom jeg til at se, hvad det egentlig betød for min tegnebog. For det første temmelig meget arbejde, men for det andet også en temmelig stor omkostning. Derfor ville jeg godt prøve at finde nogle græsarter, der var mere robuste, og som passede lidt bedre til min produktion, fortæller Jørgen Larsen.

I 25 år havde Jørgen Larsen kørt med de to blandinger 22 og 24, som primært består af rajgræs. Og spørgsmålet var, om han skulle fortsætte med dem. Gennem sit engagement i Dansk Kødkvæg blev Jørgen Larsen en del af en landsdækkende kampagne for at finde en ideel sammensætning af græs til kødkvæg. Bag kampagnen står Videncentret for Landbrug og tre af de største leverandører af græsfrø: DLF-Trifolium, DSV Frø Danmark og Linds. For tre år siden etablerede de fire forsøgsdemonstrationsmarker rundt omkring i Danmark, hvoraf Jørgen Larsens er den ene af dem.

Stor forskel på blandingerne

Formålet med markerne er at øge interessen for afgræsning og valg af blandinger inden for kødkvæg. Blandt andet ved at kåre den bedste blanding. Resultatet er nu ved at blive evalueret. En af dem, som bedømmer resultatet er fagchef for Grovfoder hos LandboNord, Brian B. Søndergaard. Han er overrasket over resultatet.

- Det er næsten skræmmende at se så stor forskel, der er. Der er kvalitetsmæssigt stor forskel på, hvor langt græsarterne er fremme. Det gør, at man bør overveje en strategi for, hvad der passer til ens egen bedrift og jord, siger Brian B. Søndergaard.

Selve græsmarken består af 11 blandinger/sorter af græs i cirka seks meter striber, der er 50 meter lange. Frøproducenterne DLF-Trifolium, DSV Frø Danmark og Linds har doneret frøblandingerne, mens Videnscentret for Landbrug har stået for demonstrationsforsøgene. Landskonsulent Karsten Attermann Nielsen fra Videnscentret er glad for, at det er lykkedes at skabe syn for sagen.

- Det giver et fantastisk fokus på - og diskussion om, hvad er nu egentlig bedst. Når vi har været ude at snakke græs hos kødkvægsfolket, så er vi blevet mødt med lidt skepsis. Men her kan de jo se og mærke på græsset - man kan nærmest mærke, om en ko gerne vil have det. Det giver meget mere slag i bolledejen, siger Karsten Attermann.

Og der er kommet ”slag i bolledejen” hos Jørgen Larsen på de tre år, som han har haft sin demonstrationsmark. For ham har det virkelig været en øjenåbner.

- I bagklogskabens ulideligt klare lys kan vi se, at vi har gjort det forkert i 25 år. Vi har gjort det, der var muligt. Men heldigvis bliver der nu forsket meget i det her. Derfor skal vi ikke have mere blanding 22 og 24, siger Jørgen Larsen, som i stedet nu satser på en blanding med et ret stort indhold af strandsvingel.

Den mest optimale blanding til kødkvæg

En blanding 36 består primært af strandsvingel, som er mere robust og giver et stort udbytte. Selvom den ikke havde et imponerende første år, så er den kommet stærkt igen. Det har den gjort så overbevisende, at folkene bag kampagnen nu betegner den, som den mest optimale blanding til kødkvæg. Men i Tårs håber Jørgen Larsen på, at frøproducenterne tager skridtet videre, og laver en helt ny blanding på baggrund af testresultaterne.

Men indtil videre er det blanding 36 som hitter. Den har da også imponeret fagchef for Grovfoder hos LandboNord, Brian B. Søndergaard. Han vil nu bruge den nye viden til at se, om den kan hjælpe andre kvægavlere til at revurdere deres holdning til valg af blandinger.

- Der er slet ingen tvivl om, at vi skal over i de varige græsblandinger. Det er dem, som giver det højeste udbytte, og det er dem, der kan ligge længst tid. Da etableringsomkostningerne er stort set de samme, så er det den blanding, som giver det højeste udbytte, der også har den største fordel, siger Brian B. Søndergaard.

Han vil dog ikke anbefale blanding 36 og strandsvingel til samtlige kunder, da geografien, jordbundsforhold og styring af afgræsning kontra slæt også spiller en stor rolle. Men lige meget hvilken blanding man vælger, så er landskonsulent Karsten Attermann Nielsen overbevist om, at demonstrationsmarkerne har sat gang i en vigtig diskussion med kødkvægavlerne.

- Jeg tror simpelthen, at det er et chok for dem, at der er så stor forskel på græs. Der er et rigtig stort potentiale i at få fokus på, hvad man vil have, og hvad man vil have ud af det. Det er jagten på de gode bøffer, men det er også jagten på en mark, der fungerer, siger Karsten Attermann Nielsen.

Har du spørgsmål om græsblandinger, så kan du kontakte fagchef hos LandboNord, Brian B. Søndergaard, telefon: 96242584 / 30328010 eller mail bbs@landbonord.dk








Kontakt