Aktuelt
- Vintersæd
- Fast organisk gødning
- Vinterraps
- BlueN
Vintersæd
Agersnegle
Snegle i det våde vejr kan nemt æde vintersæden. Bekæmpes med 5 kg Sluxx eller tilsvarende. Pas især på angreb i det senest såede.
Tjek for bladlus
Enkelte marker har bladlus, og hvis der er mere end ca. 5 planter pr. kvm. med lus, så er det aktuelt at bekæmpe dem med 0,05 Mavrik eller 0,05 Kaiso Sorbie.
Fritfluer ses i nogle marker
Fritfluer kan ikke bekæmpes, og skaden bliver ikke værre end den allerede er, derfor er det kun marker med store bare pletter, der skal sås om.
Hvede med meldug på de ældre blade, rug med brunrust
Tidligt sået hvede har i nogle marker meget meldug. Der skal absolut ikke gøres noget, for de blade bidrager ikke til udbyttet. Det samme gælder for rug med rust.
Meldug og brunrust spreder sig hurtigt ved 20 grader, og meget langsomt når der er 10 grader.
Foto fra Arden, 11.oktober 2023
- Fast organisk gødning
- Må kun udbringes før høst, og samtidig må det ikke udbringes fra 1.september, selv om høsten er sen, f.eks. af græs.
- På sandjord jb nr 1-4 må fast organisk gødning køres ud fra 1. februar, på ler og humus jb 5-11, må det køres ud fra 1. december, dog på jb nr. 7,8 og 9 allerede fra 1. november.
- Vintersæd, raps og græs, som bliver sået senest den 1. september, må få fast organisk gødning før såning.
- Biokul er undtaget fra denne regel.
Vinterraps
Husk at bekæmpe rapsjordloppens larve. Effekten er bedst så længe der er nogenlunde lunt.
Græsukrudt
Kerb må anvendes fra 1. november til og med 31. december. Kerb har bedre effekt, når græsset er så lille som muligt. Det gælder især for arter som er svære at bekæmpe, som italiensk rajgræs, væselhale og agerrævehale. Det varer mange dage før det ses, at Kerb virker. Brug mindst 200 l vand pr. ha eftersom det er et jordmiddel.
Læg gerne behandlingen tæt på den 1. november, som er det tidligste tilladte. Med de kolde nætter er temperaturen i jorden allerede ved at komme ned på omkring 10 gr C. Så til november er der koldt nok til at Kerb har god effekt.
BlueN og andre biostimulanter
Der annonceres kraftigt for BlueN til vinterraps i dette efterår. Det er en biostimulant, som består af bakterier, hvor firmaerne bag markedsfører, at de forventer at bakterierne vil øge N til planten ved at optage luftens N.
Produkterne er dyrere end andre produkter, som markedsføres til at fremme vækst, og som mangler et dokumenteret dansk merudbytte fra uvildige forsøg. Prisen ligger på op mod 400 kr. pr. ha, dertil kommer udbringning, så en behandlet hektar koster næsten 5-600 kr.
Det glæder os at firmaet bag har ønsket at deltage i landsforsøgene 2023 med hvede. Et på Djursland og et i Manna i hvede i 2023 med BlueN. Det gav ikke merudbytte. Men et år er ikke nok til at konkludere, om der er effekt, og slet ikke i et unormalt år som 2023.
I dette Afgrødenyt kan du også læse vores sortsforsøg med vintersæd 2023.
Du kan også læse om nyt om planteværn, kontroller og frister