AfgrødeNyt

Håndtering og valg af efterafgrøde 2023

Skrevet af Kirsten Søe Pedersen | 03-07-23 13:09

Håndtering og valg af efterafgrøde 2023

Afgrødenyt 3. juli 2023

Efterafgrøder skal ligge i de marker, de er indberettet i til Landbrugsstyrelsen. 
Hvis du ændrer planen, så kontakt os, for at vi kan indberette det. Hvis ikke efterafgrøden er korrekt indberettet, tæller den ikke med, og det koster.
Hvis du er det mindste i tvivl om dine efterafgrøder, så kontakt din planteavlskonsulent. Vi træffes på telefon og mail. 


Hvis markplanen skal ændres, så skal det også indberettes, og det er kun muligt senest søndag den 10. september. 


Målrettede efterafgrøder kan være svære at flytte rundt på, da de skal indberettes i fællesskemaet, medens de øvrige efterafgrøder indberettes i GKEA-skemaet.


Fra og med 2023 er det nok at vælge 1 af arterne i efterafgrøden. Det skyldes, at MFO-efterafgrøder er afskaffet, og det var i MFO-efterafgrøder, at der var krav om mere end 1 godkendt art.


Hvis du etablerer efterafgrøder før 1. august, må du vælge mellem byg, havre, rug, hvede, triticale, olieræddike, honningurt og rent græs.
Hvis du etablerer efterafgrøde fra og med 1. august til og med 20. august, så må du vælge mellem færre arter, f.eks. olieræddike, vårbyg, havre eller vinterrug.
Hvis du ved en fejl kommer til at blande f.eks. ærter og kløver i efterafgrøden
F.eks. ærter og kløver er IKKE godkendte arter til målrettede, pligtige og husdyr-efterafgrøder hverken før eller efter 1. august, så vil en kontrol medføre, at din efterafgrøde bliver kasseret.
Du må gerne så efterafgrøder i kornet før høst, hvis du har udstyr, som sikrer en god etablering. F.eks. med gødningsspreder med bom. Så er det bedst at så det ud mindst 3 uger før høst for at afgrøden ikke skades.
Efterafgrøder etableret fra 21. august til 7. september tæller fuldt ud med, når datoen for etablering er indberettet. Efterafgrøder sået senere end 20. august medfører nedsat N-kvote året efter. Kvoten sænkes mere, desto senere, din efterafgrøde er etableret. 

 

I Afgrødenyt nr. 10 kan du også læse om tidligt sået vintersæd

Hvis du er mere interesseret i aktuelt sommer, kan du læse om det her

Vi har også et indlæg om, at bladlus aftager - læs det her

Glyphosat: Godkendelser og krav er ikke ens i de forskellige midler  - det kan du læse om her

Vil du læse om at tjekke spiring af gammel såsæd, finder du en artikel her

Du kan også læse om sygdomme i hestebønner

Endelig kan du læse om at forebygge resistens mod ukrudtsmidler

Til slut har vi skrevet om, at ukrudt spreder sig med maskiner, og det kan du forebygge