Slætgræsmarken
Tidspunkt for første slæt
Forårets vækst har været hæmmet af det kolde vejr, og markerne står meget uens, derfor må der også forventes stor spredning på, hvornår første slæt skal tages.
Op til 40 % af årets græsudbytte høstes i 1 slæt, derfor er den rigtige fordøjelighed og tørstof-procent i den høstede vare af stor betydning.
Foråret har været vådt og koldt, og specielt kulden har sat sit præg på græsset.
Dagtemperaturen har mange dage været på 10-15 grader, men da nætterne helt frem til først i maj har været kolde, og en del nætter har været med frost, så har væksten været meget hæmmet, og en del marker har først for alvor startet væksten her først i maj.
De kolde nætter kan også ses på resultatet af de prøver, der indtil nu er taget til slætprognosen.
Sukkerindholdet har været meget højt, 22% i prøven udtaget den 8/5. For at sukkerindholdet begynder at falde, så skal vi have 5 nætter med over 5 grader om natten. Indholdet af sukker forventes at være faldet i græsprøverne udtaget den 15/5, da nattemperaturen er steget den sidste uge. Ønsket er at sukkerindholdet kommer ned på 12-15 % ved første slæt.
Proteinindholdet er faldet fra den 1/5 til den 8/5. Det sker, fordi den mængde protein, der er i græsset, fortyndes, når mængden af græs øges. Proteinindholdet må også forventes at være faldet i de prøver der er taget 15/5.
Ønsket til kvaliteten af første slæt er 79-82 % fordøjelighed af organisk stof, lige nu er fordøjeligheden noget højere, 88% i prøven fra den 8/5, efterhånden som indholdet af sukker falder, og græsset kommer længere frem i udvikling, så vil fordøjeligheden falde, de første marker må forventes at have nået den ønskede fordøjelighed i næste uge, følg med på Kvægrådgivningens Facebook side, hvor resultatet af græsprøverne udtaget den 15/5 kommer sidst på ugen.
Det rigtige tidspunkt for hvornår du skal tage slæt i dine marker, finder du bedst ved, at du laver en bedømmelse af egne marker, bruger data fra de græsprøver, vi udtager og evt. bruger værktøjet slætprognosen på Landbruginfo.dk.
Skårlægning – hvornår og hvordan
Skårlægning kan påbegyndes når morgenduggen er væk, græsset bør crimpes og lægges i brede skår, ønsket er 32-35 % tørstof ved snitning, det kræver at græsset ligger på skår i 1-2 døgn, afhængig af mængden af græs og vejret, ved meget store mængder græs, eller en fugtig bund, kan det være nødvendigt at vende græsset for at opnå den ønskede tørstof %, brug evt. fortørringsprognosen, som kan findes på Landbrugsinfo.dk, til at forudsige hvornår græsset har opnået den ønskede tørstof %.
Stubhøjden ved skårlægning bør være 5,5-7,5 cm, lavest i græsblandinger baseret på rajgræs f.eks. blanding 35, og højest i blandinger med stort indhold af rajsvingel og strandsvingel, er stubhøjden for lav, så vil væksten til næste slæt være langsommere om at starte, mens en for høj stubhøjde vil givet øget tendens til stængeldannelse i det efterfølgende slæt.
Vi tilbyder at sende dine prøver til analyse
Analyser af det friske græs kan hjælpe dig til at få et overblik over, om græsset er klar til 1. slæt.
Du kan indlevere en frisk-græs-prøve hos LandboNord i Brønderslev, mandag eller onsdag inden kl. 10.15.
Der skal klippes 500 g frisk græs og afleveres i en lukket plastikpose.
Husk at vedlægge dit kundenummer og mailadresse.
Noter gerne blanding og udlægsår.
Vi sender prøven til Eurofins og resultatet af prøven kommer på mail 2-3 dage efter.
Pris pr. prøve: 640 kr. + moms.
Kontakt Kvægrådgivning, Helle Kjærsgaard, 96242534
I Afgrødenyt nr. 6 kan du også læse om Aktuelt fra marken her.