energi

EnergiRådgivning

I takt med at Danmark satser på grønne energikilder, så stiger efterspørgslen på uvildig rådgivning også. Det gælder især i forbindelse med de skattemæssige og juridiske spørgsmål.

 

200001140 Markedsføring Leif Köhne (uge 38- 2022) - HubSpot - Artikel topbillede 1146x644px (2)

Energirådgivning om solceller og vindmøller

Priserne på el og gas er høje, og mange overvejer alternative muligheder for at reducere omkostningerne. Kan der forhandles en bedre energiaftale? Kan energiforbruget flyttes til tidspunkter med laver priser, er der produktionsapparater, der kan skiftes ud, og som virksomheden kan få varige besparelser af? Eller har du behov for vurdering af, om du kan producere energien selv? Produktion af elektricitet kan være til eget forbrug, mens andre ser en oplagt mulighed for at investere i et VE-anlæg med henblik på at sælge den strøm, der produceres. Uanset hvem man er, er der en lang række forhold, der skal undersøges, før man har overblikket til at tager beslutning om investeringen.

Kan det betale sig?

Både for solceller og vindmøller, biogas- og biomasse projekter er det vigtigt at få den rigtige rådgivning om rentabiliteten i projektet. LandboNord kan hjælpe med en screening af din virksomheds elforbrug, som giver et godt indblik i, hvor meget og på hvilke tidspunkter af døgnet og året, virksomhedens strømforbrug er fordelt. Undersøgelsen af elforbruget beskrives i en rapport, der efterfølgende kan anvendes som en del at beslutningsgrundlaget for, om investering i et VE-anlæg vil være rentabelt.

Ansøgninger, tilladelser og tilslutninger

Når det drejer sig om etablering af VE-anlæg, uanset om det er solceller, vindmøller eller biogasanlæg, er der en lang række af bestemmelser og regler, der skal overholdes. Som udgangspunkt kræver etablering af VE-anlæg en tilladelse fra kommunen, og måske krav om lokalplan, VVM-redegørelse mv. Mindre private anlæg har også regler, der skal overholdes, men er som hovedregel lettere at få etableret, når man holder sig inden for de rigtige rammer. Netselskaberne kræver en ansøgning om tilladelse til at få anlægget tilsluttet til elnettet, hvilket pt. gælder for alle typer anlæg.

Overvejer du etablering af et VE-anlæg, skal du blandt andet tage stilling til

  • Udarbejdelse af forretningsplan – inkl. div. kalkuler
  • Byggeri og konstruktion – kan taget fx holde til opsætning af solceller?
  • Hvordan skal anlægget forsikres?
  • Hvilken teknologi skal anvendes?

Skat, moms og afgifter

Det er afgørende for beslutning om investering i et VE-anlæg, om det forretningsmæssigt er en god idé – hvilket er vigtigt at holde sig for øje. Her er spiller skat, moms og afgifter naturligvis også en vigtig rolle. Kan der skattemæssigt afskrives på investeringen, og opnås der momsfradrag ved køb? Skal der betales elafgift af den strøm, der produceres og hvordan fungerer de mange regler om energiafgifter i det hele taget.

Jura

Ved køb af private anlæg til produktion af elektricitet til eget brug og salg til nettet er der formentlig ikke brug for advokatbistand. Hvis etablering af anlægget kræver ansøgninger og tilladelser, og måske gennemgang af kontrakter med leverandører, anbefaler vi at du opsøger juridisk bistand. Er der derimod tale om indgåelse af aftaler om udlejning af større arealer til energiselskaber på 30-årige kontrakter, skal der søges juridisk bistand.

ESG

For mange vil etablering af et VE-anlæg være til gavn for virksomhedens ESG-profil, og på længere sigt måske også have indflydelse på en eventuel CO2 afgift.

 

Vil du vide mere? 

For at få udarbejdet det rigtige beslutningsgrundlag, anbefaler vi at begynde med udarbejdelse af et El-Tjek. Læs mere om El-Tjek her. 

Vi tilbyder et Solcelle-Tjek til de virksomheder, der ønsker at få vurderet de økonomiske muligheder ved at etablere et solcelleanlæg. Læs mere om Solcelle-Tjek her. 

Med en VE-screening får du et overblik over, hvad dine muligheder er i forhold til VE-Anlæg. Læs mere om VE-screening her.

 

GRATIS PDF GUIDE

Curabitur quis rhoncus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec vel nisi scelerisque, faucibus turpis eget.

Har du brug for hjælp? – så kontakt vores team

Leif Köhne

Leif Köhne

Energirådgiver
Jens Chr. Obel

Jens Chr. Obel

Chefrådgiver, Skat
Søgningen gav intet resultat
newsletter-form

Få tilsendt 10 gode råde om lorem ipsum dolor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Semper neque enim rhoncus vestibulum at maecenas. Ut sociis dignissim.

Seneste artikler