Klima & bæredygtighed

ESG Kompas

Den bæredygtige bundlinje: miljømæssigt, socialt og økonomisk

LN Klima-bæredygtighed logo hvidt 1146x644px

ESG

Forkortelsen ESG er relativ ny indenfor landbruget, men det er hovedparten af indholdet ikke. Det nye er bogstaverne, og at der er øget fokus fra omverdenen på, hvad du gør i din virksomhed. Interessen og efterspørgslen kan du møde fra flere af dine samarbejdspartnere som bl.a. aftagervirksomheder og finansielle samarbejdspartnere.

Betegnelsen ESG dækker over

  • E for Environmental (miljø)
  • S for Social (sociale forhold, medarbejdere mv.)
  • G for Governance (virksomhedsledelse, afrapportering mv.)
LandboNord ESG model (September 2022) GODKENDT

Hvor og hvorfor?

For en række store virksomheder er ESG allerede velkendt. I landbruget vil begrebet og betydningen også vinde indpas. Jo bedre en virksomhed klarer sig på de 3 områder jo mere fremtidssikret, og dermed jo mindre risiko vurderes der. ESG kan på sigt få betydning for både rating og mulighederne for tilgang til kapital, f.eks. til fremtidige investeringer.

Den overordnede dagsorden er nuværende for bæredygtighed og miljø. Via lovgivning betyder det også, at kreditgivere skal klassificere deres udlån i forhold til miljøbelastning, hvilket kan forventes at få effekt, i forhold til muligheder og vilkår for fremtidige investeringer.

Indledende forventes det, at den miljømæssige del af ESG får størst fokus. De øvrige parametre er også væsentlige, og det er ikke nyt. På den enkelte bedrift bør der fokuseres ud fra et væsentlighedskriterie, både i forhold til nudriften, forventningerne til fremtiden og fokus fra omverden herunder samarbejdspartnere.

"Jeg har været i gang med ESG-kompasset, og jeg vil gerne videre med den proces. Jeg vil vide hvordan jeg kan drive min virksomhed ud fra det her ved at sige: Hvad mit udgangspunkt er, og hvilken vej, vi skal flytte os i fremtiden"

Jonas Ellitsgaard Jensen

Jonas Ellitsgaard Jensen

griseproducent

Hvad betyder det for mig som landmand og virksomhedsleder?

Svaret afhænger af dig, dine planer for fremtiden, din produktion og dine samarbejdspartnere. Væsentligt er det også, at du kan blive påvirket, og ikke mindst, at du kan påvirke, dels via handlinger og dels via kommunikation.

  • Kommuniker hvad du allerede gør og planlægger at gøre, dels i dialog og dels i din ledelsesberetning til bl.a. regnskab og budget.
  • Sæt bæredygtighed og miljø på dagsordenen ift. dine fremtidsplaner/strategi.
  • Lovkrav og fokus på ESG kan betyde, at virksomheder og investeringer med en lavere miljøbelastning får adgang til finansiere, evt. bedre vilkår frem for andre.

Se det ikke som en begrænsning, men en udvikling, som også skaber muligheder, og bidrager til optimering af din landbrugsvirksomhed.

 

Få lavet dit ESG kompas med LandboNord

Kompasset er et godt første skridt på vejen for dig og din virksomhed til at skabe synergi mellem miljø, socialt ansvar og ledelse. Alt sammen vigtige områder at have fokus på, hvis du vil udvikle din virksomhed i en mere bæredygtig retning. Men lovkrav og reguleringer betyder også, at pengeinstitutter og kreditforeninger skal dokumentere, hvilke projekter de investerer i set i forhold til ESG. Dermed bliver din ESG-profil vigtig for både adgangen til og prisen på kapital.

Et ESG-Kompas fra LandboNord består af fire sider med de vigtigste punkter for din virksomhed. Sammen med en af LandboNords ESG-rådgivere gennemgår I, hvor din virksomhed er i dag, og hvor I gerne vil hen.

Hør mere om LandboNords ESG kompas

GRATIS PDF GUIDE

Curabitur quis rhoncus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec vel nisi scelerisque, faucibus turpis eget.

newsletter-form

Få tilsendt 10 gode råde om lorem ipsum dolor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Semper neque enim rhoncus vestibulum at maecenas. Ut sociis dignissim.

Kontakt vores ESG-eksperter

Helle Pasgaard

Helle Pasgaard

ESG-koordinator
Trine Jensen

Trine Jensen

Strategi- og virksomhedskonsulent, HD(R)
Morten Elkjær

Morten Elkjær

Strategi- og virksomhedskonsulent
Søgningen gav intet resultat

Seneste artikler