Natur

10 tips til markdriften

LandboNords anbefalinger til god markdrift i forhold til biodiversitet.

LandboNords anbefalinger til god markdrift i forhold til biodiversitet


10 tips til markdriften

1. Dyrkningsfrie bræmmer

Dyrkningsfrie bræmmer er områder på marken, som man ikke sår til eller gør andet ved. Bræmmerne vil gavne både insekter, urter og vildt.

Der kan søges grundbetaling til bræmmerne, og de kan f.eks. etableres i kiler på marken.

2. Lærke- og vibepletter

Lærke- og vibepletter er pletter på marken, hvor man undgår at så ved at løfte såmaskinen ca. 10 meter. Lærkepletterne er de tørre steder på marken, og vibepletter er de fugtige pletter. Pletterne er til stor gavn for mange forskellige dyr og planter, men i særdeleshed lærker og viber. Pletterne behøves ikke tegnes ud af markplanen, og der kan søges grundbetaling til dem.

3. Insektvolde

Insektvolde er mindre volde, som laves ved f.eks. at køre med ploven, så to plovfurer bliver lagt oven på hinanden. Den lille forhøjning, som insektvolden udgør, giver forskellige levevilkår for en lang række insekter og planter. Insektvolden er til stor værdi for biodiversiteten, men vil også gavne jagtmulighederne på ejendommen. Desuden kan der søges grundbetaling på insektvolde.

4. Stenbunker

Stenbunker af marksten, og særligt solbeskinnede stenbunker, gavner en lang række insekter, mosser, larver og padder.

5. Småbeplantninger

Småbeplantninger er mindre beplantninger af træer og buske på op til 0,5 ha, som kan etableres i områder på marken, som man ønsker at tage ud af drift. Alt efter plantesammensætningen er småbeplantninger rigtig gode tiltag for biodiversiteten og jagtmulighederne. Småbeplantninger gavner insekter, rovfugle og hjortevildt ved at give dem læ, skjul og fødemuligheder.

6. Læbælter

Læbælter er ligesom småbeplantninger også af stor værdi for biodiversiteten og jagtmulighederne. Forskellen imellem læbælter og småbeplantninger ligger i, at der ofte er flere blomster og urter i et læbælte, men til gengæld knapt så gode muligheder for skjul for hjortevildtet. Desuden kan læbælter også have en gavnlig effekt på markens afgrødeudbytte.

7. Etablering af vandhuller

Vandhuller giver drikke-, fouragerings- og bademuligheder for en lang række dyr. Vandhullets bredder giver nogle unikke forhold, som gavner særligt tilpassede planter og insekter. Desuden giver vandhuller adgang for andre arter til at indvandre til dine arealer, f.eks. vandplanter og andefugle.

8. Markvejsrabatter

Hvis man undgår at slå dele eller hele markvejsrabatten, eller venter med at slå rabatten til december, giver disse også gode levemuligheder for planter, dyr og insekter.

9. Døde træer og afklip

Døde træer, afklip fra læbælter og tilgrænsende skove er vigtige fødekilder for mange fugle og insekter. Ved at lade selvdøde træer stå og nøjes med at skubbe væltede træer og eventuelt afklip til siden, gavner man mange dyrs fødegrundlag.

10. Slåede- og barjordsstriber

Hvis man ønsker en mere intensiv vildtpleje, kan det være en mulighed at etablere striber med slået vegetation til gavn for f.eks. hare- og hjortevildt. Barjordsstriber er til gavn for fasaner, agerhøns og en lang række andre fugle. Denne type naturpleje er lidt mere intensiv, da den kræver vedligehold flere gange årligt.

LandboNord hjælper gerne med inspiration, gode råd og faglig rådgivning. Kontakt LandboNords Naturteam på tlf. 96242424.

NATUR
Anders Vindberg Boel

Anders Vindberg Boel

Natur- og miljøkonsulent

amo@landbonord.dk