Rådgivning

Arnepension: Håb for afviste landmænd

Har du været i kontakt med LandboNords socialkonsulent Mette Neist, eller har du selv søgt ordningen om Tidlig Pension, men fået afslag på grund af manglende anciennitet på arbejdsmarkedet, så er der kommet nye retningslinjer, der kan give op til tre års yderligere anciennitet.

Det handler om de ansøgere, som har fået afvist anbefalinger fra den praktiske landmandsuddannelse som dokumentation for anciennitet på arbejdsmarkedet. Gennem 1970érne og 1980érne blev dokumentationen for den praktiske landmandsuddannelse udformet på et fortrykt skema – en anbefaling. Anbefalingerne skulle gemmes med henblik på senere udstedelse af landbrugserhvervets uddannelsesbevis.

- Siden der blev åbnet for muligheden for at ansøge om Tidlig Pension den 1. august 2021, har jeg flere gange stødt på anbefalingerne. Adskillige gange er disse blevet indsendt til Tidlig Pension som yderligere dokumentation for optjent anciennitet. Anbefalingerne er hidtil blevet afvist, idet de ikke angiver timetal eller lønoplysninger og derfor ikke opfylder dokumentationskravet, siger socialkonsulent i LandboNord, Mette Neist.

Flere sager bør genoptages
Derfor anslår Mette Neist, at der sidder flere landmænd derude, som med fordel kan få deres sag vurderet igen. Udbetaling Danmark har nemlig, blandt andet på anmodninger fra Mette Neist, åbnet op for, at anbefalingerne alligevel kan tælle med som dokumentation, hvis man har gennemført uddannelsen til landmand.

- Tilbage i 70érne og 80érne var det et krav, for at blive optaget på uddannelsen, at man havde et vist antal års praktisk erfaring. Det er dette, som man nu er blevet opmærksom på. I praksis betyder det, at den praktiske erfaring nu opfattes som en del af uddannelsesforløbet, og dermed kan indgå i beregningen af ancienniteten, siger Mette Neist.

Anbefalingen fra Mette Neist er derfor, at hvis du har gennemført landmandsuddannelsen, men fået afvist dine anbefalinger, så skal du få din sag genoptaget. Der kan være helt op til tre års yderligere anciennitet at hente, hvis du har gennemført uddannelsen.

Har du tidligere været i kontakt med Mette Neist omkring en ansøgning om Tidlig Pension, hvor din anciennitet fra praktisk erfaring er blevet afvist, eller har du brug for hjælp til at få genoptaget din sag, så kontakt socialkonsulent Mette Neist - 40525215.

 

RÅDGIVNING
Mette Neist

Mette Neist

Socialkonsulent

mne@landbonord.dk