ESG

Bæredygtigheden kommer!

Mange melder sig under fanerne i klimadagsordenen, og flere giver deres bud på hvordan der skal rapporteres på hele ESG-området.

Bæredygtigheden kommer!

Mange melder sig under fanerne i klimadagsordenen, og flere giver deres bud på hvordan der skal rapporteres på hele ESG-området. Danish Crown har sendt en skabelon ud til alle producenter, mens bæredygtigt landbrug melder ind med, at kun deres materiale er godt nok. Ligeledes har SEGES lavet materiale og bl.a. et værktøj – ESGreenTool, som kan bruges til at beregne din ejendoms CO2-aftryk.

Læs mere om ESGreenTool her

ESG er en forkortelse for Environment, Social og Governance. Og som de måske ikke helt danskklingende navne afslører, så kommer hele ESG-arbejdet til at ramme alle erhverv i hele EU. I første led rammer det vores samarbejdspartnere fx pengeinstitutterne, som allerede nu skal levere noget i forhold til deres låneportefølje og investering i særligt miljøbelastende brancher. For at de kan komme i mål med deres ESG-rapportering, skal de have styr på alle led i deres værdikæde og derfor er de nødt til at stille krav til den enkelte landmand.

Bæredygtighedsprincipperne er kommet for at blive og jo større indsigt du har i principperne, jo nemmere er det også at levere noget på denne dagsorden. Faktum er midlertidig også, at der selvfølgelig er god økonomi og risikostyring i at drive virksomheden så bæredygtigt som muligt. Men for at gøre dette, er der behov for at vide præcis hvad bæredygtighed er, hvad der måles på i denne sammenhæng, og hvad der kan skabe værdi. Er der så krav om at man gør noget nu? Det afhænger i høj grad af hvor hurtige og gode ens samarbejdspartner har været til at komme i gang med denne proces. Men kravene strammes og derfor skal flere af dine samarbejdspartnere levere senest i 2024, så er det klogt og sund fornuft at komme i gang allerede nu.

Elefanten i rummet er jo for de fleste selvfølgelig en potentiel CO2-afgift. Eftersom vi hverken er politikere eller vismænd, så er det svært at spå om, hvordan en sådan afgift kommer til at blive sammensat. Vi kan derfor kun forholde os til, hvad andre erhverv er blevet mødt af, og hvad der fagligt og økonomisk giver mening (ikke at en afgift på nogen måde giver fagligt eller økonomisk mening). Men for at stå stærkt bliver man nødt til at kende sin udledning og de lavest hængende frugter. Vurder hvilke tiltag, der giver bedst mening på jeres bedrift, og er mest rentable, så de kan indarbejdes strategisk. Opfordringen herfra er derfor at komme i gang med at undersøge, hvor I står og hvilke håndtag I har at dreje på. Det er vores erfaring, at det kan være en stor øjenåbner at få kortlagt sin udledning og dermed få synliggjort hvor stor betydning lavbundsjorde, foderforbrug osv. egentlig har. Hvilken effekt eller investering pr. tons CO2 fx solceller, hyppig udslusning og levering til biogas kan bidrage med.

I LandboNord står vi klar til at hjælpe dig med at navigere i dette. Der findes flere forskellige niveauer, og vi vil gerne være din sparringspartner i, hvad der passer bedst til dine behov. I LandboNord er vi certificeret i at bruge SEGES værktøjer, men vi står også klar til at hjælpe dig i mål med andre formater fx udfyldelse og valideringen af ESG-rapporten/skabelonen fra DC eller dit pengeinstitut.

Læs mere om ESG her

GRISERÅDGIVNING
Helle Pasgaard

Helle Pasgaard

ESG-koordinator

hpg@landbonord.dk