Socialjura

Har du eller din medarbejder brug for hjælp?

Der er en række muligheder for dig eller din medarbejder, hvis I har et behov for varig hjælp til bestemte typer af arbejdsopgaver.

Få hjælp af en personlig assistent

Der er hjælp at hente for de arbejdsgivere, som enten selv lider af – eller har ansatte med en varig og betydelig lidelse. I de tilfælde er anbefalingen fra Mette Neist, socialkonsulent i LandboNord, at alle selvstændige vurderer, om en aftale med jobcentret om personlig assistance kan være noget for dem eller deres medarbejdere.

Rigtig mange går hver dag på arbejde med smerter eller andre følger efter et sygdomsforløb. Det kan ofte resultere i øget fravær eller yderligere slitage på grund af kompenserende arbejdsstillinger.

Mette Neist anbefaler, at de arbejdsgivere som har problematikken inde på livet, overvejer individuelle aftaler med jobcentret, så dele af udgifter til en assistent kan refunderes.

- Mange små og mellemstore virksomheder er afhængige af stabile medarbejdere, og det kan derfor afholde mange selvstændige fra at ansætte folk, som af den ene eller anden grund døjer med en varig eller betydelig sygdom. Men det behøver ikke at være sådan. Får man en aftale om personlig assistance med sit lokale jobcenter, refunderes dele af udgifterne til en assistent, siger Mette Neist.

En personlige assistent må hjælpe med praktiske arbejdsfunktioner, som du selv eller din medarbejder har besvær med at udføre, grundet en varig lidelse. Opgaverne kan være udmugning, vaccination og haleklip, af- og påmontering af maskiner, påfyldning af såsæd, påsætning af malkekopper, malkning, tungere løft og kvalitetssikringen etc.

Det kan også være tilsynsopgaver, vejning af grise, plukning, vask af stalde, udlevering til slagteri, opsætning af varmekanoner, rengøring af siloer, vedligehold af foderanlæg og ventiler. Listen er ikke udtømmende.

Er du eller din medarbejder derimod udfordret i forhold til at strukturere og planlægge arbejdsopgaver, har brug for hjælp til at huske og til at koncentrere dig eller til at skabe overblik, sammenhæng og forudsigelighed, så kan du ligeledes være berettiget til personlig assistance til disse opgaver.

Ved en bevilling af personlig assistance betaler jobcentret et tilskud til arbejdsgivers udgifter til ansættelse af en personlig assistent. Der kan ydes tilskud til en personlig assistent i op til 20 timer pr. uge. Dit lokale jobcenter refunderer udgiften til den personlige assistent med en timesats på 130,69 kr. (2023 niveau).                  

Den personlige assistent kan fx være en person, der er ansat eller skal ansættes i virksomheden, eller det kan være virksomhedens indehaver.

Aftalen kan laves individuelt for alle på arbejdspladsen, der har behovet. Aftalen løber typisk over en periode på 1 år ad gangen.

- Jeg oplever, at det er en rigtig god idé at være på forkant, så man forebygger de sygdomsforløb, man ved kan risikere at komme til at spille en rolle på arbejdspladsen, siger Mette Neist.

Kontakt LandboNords socialkonsulent på 96242424 for at høre mere.

Opdateret november 2023

AFDELING
Mette Neist

Mette Neist

Socialkonsulent

mne@landbonord.dk