Energi

Den billigste (og mest grønne) energi er den, du ikke bruger

Vent ikke for længe, hvis du vil have del i de 640 millioner kroner i erhvervspuljen, der er afsat til CO2-besparende initiativer.

Mens behovet for el bare vokser, så halter det desværre stadig med at få udbygget den grønne elproduktionen og elnetnet, så alt vores energiforbrug på sigt kan blive grøn. I mit arbejde som energirådgiver i LandboNord møder jeg mange landmænd, som gerne vil producere grøn energi. I flere tilfælde fordi det giver god økonomisk mening at producere energien selv, men også fordi det taler ind i den grønne omstilling. Typisk har landmanden allerede fået et tilbud på et energianlæg, som tilsyneladende matcher hans ønsker og behov. Men skal jeg rådgive ham, er det vigtigt at have et par grundlæggende ting på plads:

  1. Den billigste (og mest grønne) energi er den, du ikke bruger.
  2. Der er tilskud at hente, hvis du ser på at nedbringe dit behov for energi.

Derfor vil mine første råd være at få set på energivanerne i virksomheden og at tænke i udskiftninger af eksisterende udstyr til mere energieffektivt udstyr, eller maskiner som giver mindre CO2-udledning.

Ændring af forbrugsmønstre

I LandboNord tilbyder vi energioptimering af virksomheden via det vi kalder El-Tjek. Udover at give landmanden overblik over omkostninger samt nuværende el-aftale, og undersøge muligheden for at indgå en bedre el-aftale, så går vi også ind og kigger på mulighederne for at ændre forbrugsmønstret. For eksempel ved at se på, om der er opgaver i produktionen, som kan løses på mere optimalt tidspunkt.

Priserne på elektricitet ændrer sig hen over døgnet, og da rutinerne i sin tid blev indført, var de med stor sandsynlighed ikke tilrettelagt efter el-priserne. Derfor kan mange landbrugsvirksomheder hente mange penge ved at indføre nye forbrugsvaner ved deres eksisterende el-aftale eller ved at få en ny. Vores erfaring er, at 9 ud af 10 virksomheder kan hente besparelser alene på deres el-aftale og samtidig sikre en bedre aftale fremadrettet.

Tilskud til at reducere forbrug

Når vi har fået kigget på din virksomheds forbrugsmønstre og el-aftaler, så vil der typisk være steder, hvor de kan være en fordel at investere i eksempelvis en ny maskine, som bruger mindre energi og/eller udleder mindre CO2 end den eksisterende. I den forbindelse vil der være tilskud at hente i erhvervspuljen for 2024. Den henvender sig til private virksomheder, der vil spare energi og CO2 fra energirelaterede udledninger. Puljen støtter energi- og CO2-besparende projekter med op til 50 % og gør det dermed mere rentabelt at investere i en grønnere fremtid.

Du kan søge minimum 10.000 kr. og få op til 112 mio. kr. i tilskud til grøn omstilling af din virksomhed. I 2024 er der afsat hele 640 mio. kr, og allerede nu er der afleveret ansøgninger for 61 mio. Derfor er mit råd ikke at vente for længe, hvis du skal have del i puljen. Det er vigtigt, at dit projekt ikke er startet op før din ansøgning, er afleveret til puljen.

Hvad end du beslutter dig for, så husk altid at alliere dig med en uafhængig energirådgiver. En der også kan stille de kritiske spørgsmål og minde om, at den billigste (og mest grønne) energi er den, du ikke bruger.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte energirådgiver Leif Köhne på 21212698 / 96241818

Opdateret januar 2024

ENERGIRÅDGIVNING
Leif Köhne

Leif Köhne

Energirådgiver

lko@landbonord.dk