Skatterådgivning

Ejendomsvurdering lempes

Overgangsordningen til vurdering af mindre landbrugsejendomme lempes.

Ændring af kategoriseringen af mindre ejendomme på landet fra landbrug til ejerbolig, har for mange fyldt meget de seneste uger. Nu lempes den såkaldte overgangsordning, og samtidig skal der udvikles nye regler for naturejendomme med arealer, der ikke dyrkes, paragraf 3 arealer og andre arealer, der er uegnet til egentlig landbrugsdrift. Reglerne for naturejendomme må vi vente på, men ændringen af overgangsordningen, vil være til gavn for mange. 

Er ejendommen nu vurderet som landbrugsejendom, sikrer overgangsordningen, at man kan opretholde vurderingen som landbrugsejendom, og dermed den nuværende beskatning. Overgangsordningen bliver gjort meget enkel, så ejendomsejerne fremover kan renovere, bygge til, omlægge jord mv. og stadig være i overgangsordningen, så længe de bliver boende. Det er som udgangspunkt kun, hvis man sælger jord fra og kommer under 2 ha., man kan ryge ud af overgangsordningen. Den nye regel bliver hilst velkommen, og vil give ro for mange ejere. Når ejendommen engang skifter ejer, må de nye ejere tåle beskatning som ejerbolig. 

Vi er glade for den nye regel, men det er samtidig vigtigt igen at slå fast, at omkategorisering til ejerbolig, for langt hovedparten, alene vil medføre en begrænset stigning i ejendomsskatterne. Historierne om at skulle betale 10-20 gange så meget i ejendomsskat er uden hold i virkeligheden. Skatteministeriets modelberegninger og faktaark, som nu er offentliggjort, bekræfter dette. 

Har du modtaget brev fra Vurderingsstyrelsen, og har du spørgsmål til kategoriseringen af din ejendom - så kontakt LandboNord.

Maj 2023

Skatterådgivning
Jens Chr. Obel

Jens Chr. Obel

Chefrådgiver, Skat

jco@landbonord.dk