Socialjura

Få din pension beregnet korrekt

Modtager du folke-, førtids-, eller seniorpension, er det en god idé at tjekke det årsbrev, du lige har modtaget. Sådan lyder opfordringen fra LandboNords socialkonsulent, Mette Neist. Du kan nemlig risikere at få for lidt udbetalt.

Udbetaling Danmark har netop udsendt årsbreve til samtlige folke-, førtids- og seniorpensionister. I årsbrevet kan du som pensionist se beregningen af din pension for 2024.

Beregningerne i dit årsbrev er lavet på baggrund af din forskudsopgørelse for 2024. Har du endnu ikke fået rettet denne til, anbefaler LandboNords socialkonsulent Mette Neist derfor, at du får det gjort snarest. Det sikrer dig en korrekt beregning, så du modtager det rette beløb i pension.

Overskud skal ikke modregnes

I årsbrevene er det ligeledes nu, du skal være opmærksom på, om dine eventuelle arbejdsindkomster/overskud fra virksomheden er korrekt registreret.

Et eventuelt overskud fra selvstændig virksomhed vil fremover ikke blive modregnet i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg, hvis du er aktiv i din virksomhed. Det vil fremgå af dit årsbrev, om du er registreret ved Udbetaling Danmark som aktiv eller passiv.

Passive indtægter, over en vis størrelse, vil blive modregnet i pensionstillægget. Det kan derfor have store økonomiske konsekvenser, hvis du ikke er registreret korrekt.

Indefrosset grundskyld og indefrosne feriepenge

Herudover skal du være opmærksom på, at der fra den 1.1.2024 ikke længere vil være fradrag for indefrosset grundskyld i opgørelsen af den likvide formue. Dette kan påvirke både ældrecheck og helbredstillæg.

Det samme gælder ubrugte beløb fra de indefrosne feriepenge, der blev udbetalt i forbindelse med corona-situationen. Beløbene skal heller ikke længere holdes ude af den likvide formue.

Ønsker du at få hjælp til at gennemgå dit årsbrev, eller har du spørgsmål til ovenstående kan du kontakte LandboNords socialkonsulent.

Opdateret december 2023

SOcialrådgivning
Mette Neist

Mette Neist

Socialkonsulent

mne@landbonord.dk