Får styr på skatten inden årsskiftet

Det er ikke kun julemanden, der modtager ønskesedler op til jul. Det kan på denne tid af året også være anledningen til at sende en ”ønskeseddel” til Skattestyrelsen. Her er en række skattemæssige forhold, som du bør overveje de sidste dage af 2023.

Spar eller minimer restskatterenter

Restskattesatserne er endnu ikke offentliggjort, men derfor kan det stadig være profitabelt at få beregnet restskatten for 2023. Betaler du din restskat for 2023 inden årsskiftet, slipper du for at betale renter. Renten du sparer, er som udgangspunkt procenttillægget på restskatten for 2024 (3,7% i 2023). Hvis du vælger at betale restskatten i perioden 2. januar til 1. juli 2024, skal du alene betale en dag-til-dag rente. Denne udgør p.a. 1,7%. Derfor skal du alene betale 0,85% (et halvt år), hvis du betaler den 1. juli 2024, og hvis du betaler 1. februar 2024 1/6 af renten.

Dette er en ikke fradragsberettiget rente, men den er stadig forholdsvis lav set i forhold til et træk på en kassekredit. En rente på 1,7% svarer til en rente på en kassekredit på ca. 3,75%. Dette er stadig en lav rente, og derfor skal det overvejes nøje, hvornår der sker indbetaling af restskatten.

Mindsk hævninger i virksomhedsordningen

Hvis du har fået beregnet en restskat for 2023, så kan et værn mod at denne stiger, være at du først laver frivillig indbetaling af denne i starten af 2024. Du bør måske også finansiere private hævninger resten af 2023 på en privat konto, eller til ægtefælles konti, da yderligere hævninger vil kunne medføre hævning af opsparede overskud og dermed yderligere restskat for 2023. Så overvej hvordan julefrokosten med familien, nytårsfesten og julegaver skal finansieres – det kan resultere i yderligere restskat.

Indbetaling på pension

Et alternativ til at betale en restskat, og dermed betaling af restskatterenter er, at foretage yderligere indbetaling på sine pensionsordninger. Man kan i løbet af året, hvis man har en arbejdsgiverordning, øge sine indbetalinger på en sådan.

Hvis man er selvstændig, kan man indbetale på en 30%-ordning.

Hvis du ikke betaler topskat, kan du derimod uden fradrag foretage indbetaling på en aldersopsparing. Udbetalinger fra en aldersopsparing modregnes ikke i din folkepension/pensionstillæg, når du får udbetalt denne. Sådan en indbetaling kan ikke reducere din restskat for 2023. Det er også vigtigt at have for øje, når banken foreslår, at du foretager indbetaling på en pensionsordning til fjernelse af topskat/restskat, at du selv skal betale den del, som ikke finansieres af Skattestyrelsen ved skattefradrag. Så hvis fradagsværdien er 50%, så skal du selvfinansiere et tilsvarende beløb til indbetaling på din pensionsordning.

Gaver

Det er jul, og det er dejligt at give og modtage gaver. Der er endda nogle gange lidt lettere at give en gave, hvis man samtidig kan få et skattemæssigt fradrag herfor, eller man ser en anledning til at give en endnu større gave. Det er imidlertid ikke sådan, at vores skattesystem er indrettet i Danmark, at man kan opnå betydelige skatterabatter eller fradrag ved, at give gaver til andre.

Man kan derimod afgiftsfrit give gaver til børn, børnebørn, oldebørn m.fl. årligt på indtil 71.500 kr. pr. barn i 2023. Gaver til svigerbørn kan modtage en afgiftsfri gave på indtil 25.000 kr.

Herudover kan man med egen fradragsret give gaver til velgørende foreninger og organisationer. Fradragsretten kræver, at det er en godkendt forening, og at der sker indberetning af den modtagne gave fra modtager til Skattestyrelsen.

Du kan få fradrag for op til 17.700 kr. i 2023.

Investeringer aktier

Hvis du har haft store gevinster eller udbytter på noterede aktier, og skal betale op til 42% i aktieindkomstskat, kunne det være en idé at realisere tab på andre noterede aktier til udligning af disse gevinster. Ved at sælge disse tabsgivende aktier, vil du kunne nedbringe din aktieindkomstskat til 27% eller måske fjerne den helt. Det er muligt, at reinvestere i de solgte tabsgivende aktier igen, hvis du har en forventning om, at de vil kunne stige. Dog skal du være varsom, da køb og salg af samme papirer, samme mængde og indenfor meget korttid vil kunne betegnes som et ”skattesalg”. Et ”skattesalg” kan have den konsekvens, at det ikke tillægges skattemæssig værdi, og du anses ikke for at have købt og solgt aktierne.

Investering kryptovaluta

Det er også blevet interessant for nogle og populært hos andre, at handle med kryptovaluta. Hvis du har handlet kryptovaluta – eksempelvis BTC – så skal du være særligt opmærksom på, at ifølge Højesteret er Kryptovaluta et spekulationsaktiv og ikke et betalingsmiddel. Det betyder, at du ikke kan investere i kryptovaluta med midler i din virksomhedsordning uden risiko for, at du skal hæve et tilsvarende beløb, hvis du har opsparede overskud, og du skal dermed betale fuld skat heraf.

Servicefradrag

Har du lige betalt for snerydningen for denne vinter, har du givet konen en julerengøring i adventsgave, eller har du lovet, at du nok skal pudse vinduerne inden nytår, så kan du være berettiget til et servicefradrag for 2023, hvis du hyrer en til at udføre arbejdet. Håndværkerfradraget eksisterer ikke mere, men vi kan stadig få fradrag for udgifter til arbejdsløn til udførelse af almindelig rengøring, vinduespudsning, børnepasning og almindeligt havearbejde – herunder snerydning. I 2023 kan der opnås fradrag for i alt 6.600 kr., så hvis du ikke har brugt dette beløb endnu, så kan du overraske manden eller konen her i december med køb af en gang husligt arbejde. Det er aftalt i finansloven, at fradraget forhøjes med 5.000 kr. i 2024 til 11.900 kr.

Husk indberetning af servicefradrag i tast-selv.

Etablerings- og iværksætterkonto for nystartede

Mange kender disse konti, hvor opsparing i bank eller pengeinstitut kan ske med skattemæssigt fradrag. Ulempen ved dette er, at man binder sine penge indtil man har etableret virksomhed, og hvis man aldrig får etableret virksomhed, så er der risiko for en strafbeskatning ved pensionering eller uberettiget hævning.

Har man derimod ikke nogen opsparing, kan man stadig opnå fradrag, og dermed nedbringe sin indkomst og dermed skattebetaling. Der sker ved, at man i etableringsåret for sin virksomhed eller de følgende 4 år kan beregne et fradrag i forhold til størrelsen af overskuddet i virksomheden og/eller den lønindkomst, man har. Dette fradrag gives ved indkomstopgørelsen, og samtidig reducerer man anskaffelsessummen på årets investering i fast ejendom, inventar eller driftsmidler. Dermed reducerer man afskrivningsgrundlagene, hvorfor det egentlig betyder, at man opnår et hurtigere skattemæssigt fradrag end ved afskrivning. Der kan opnås fradrag svarende til 60% af resultat af virksomhed eller løn, dog altid 250.000 kr.

Der kan også opnås fradrag på driftsudgifter. Det omfatter varekøb, lønninger, husleje o.lign.

Glemt og overset fradrag

Dette fradrag er ikke for den selvstændige landmand, men derimod landbrugseleven, andre ansatte eller måske en ægtefælle i lønnet job. Hvis du har været på rejse for din arbejdsgiver, og dette har været med overnatning, så kan du, også selvom al kost og logi er blevet betalt, opnå fradrag til udgifter for småfornødenheder. Du er på rejse, hvis din rejse er på mindst 24 timer, og du har overnattet. Det er desuden et krav, at du ikke har haft mulighed for at overnatte på din sædvanlige bopæl. Det kunne eksempelvis være en landbrugselev, der har været på skoleophold, eller hvis du med dine ansatte har været på et weekendophold/studietur med overnatning.

Har du været på en sådan rejse, vil du til dækning af udgifter til en kop kaffe, et rundstykke, en avis eller en glemt tandbørste købt på en tankstation, kunne fratrække 138,75 kr. pr. døgn. Fradraget er et ligningsmæssigt fradrag ligesom kørsel mellem hjem og arbejde. Hvis du tager af sted mandag morgen kl. 08:00 og er hjemme igen på din bopæl fredag kl. 17:00, vil du kunne få fradrag for 4 døgn af 138,75 kr. og 9/24 af satsen for fredagen – kl. 08:00 til 17:00.

Du kan ikke få fradraget for dig selv som selvstændig, eller hvis du har modtaget skattefri godtgørelse for kost og logi.

Har du brug for hjælp i forbindelse med skattespørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte LandboNords eksperter på 9624 2424

Opdateret december 2023

SKATTERÅDGIVNING
Jesper Klysner

Jesper Klysner

Økonomikonsulent

jkl@landbonord.dk