Skatterådgivning

Forskudsopgørelse kan indeholde overraskelser

Nu lander forskudsopgørelsen for 2024 snart i din skattemappe. Hvis du ejer en bolig, vil dit månedsfradrag falde.

Forskudsopgørelsen er et budget over din forventede indkomst, fradrag og skat for 2024. Og du risikerer et smæk, hvis den er forkert. Omvendt kan du også komme til at betale for meget i foreløbig skat. Det er derfor vigtigt at gå den igennem, og få den rettet til.

Opgørelsen har ændret sig markant

I år vil boligejere og ejere af sommerhuse opdage, at forskudsopgørelsen har ændret sig markant. Fra 1. januar 2024 træder de nye boligskatteregler nemlig i kraft. Det betyder, at opkrævning af boligskatter for 2024 bliver samlet på forskudsopgørelsen - herunder også grundskylden.

Kort fortalt skal boligejere fremover årligt betale 12 rater gennem skatten af deres løn i stedet for at betale to rater til kommunen som hidtil. Grundskylden vil altså ikke længere fremgå af ”ejendomsskattebilletten” fra kommunen. Her vil der fremover alene blive opkrævet renovation, rottebekæmpelse, skorstensfejning m.v. Man kommer altså til at betale mere skat hver måned, fordi grundskyld nu betales over skatten.

Når året er omme, er du hverken blevet fattigere eller rigere, men skatten opkræves blot på en anden måde. Grundskylden for et almindeligt parcel- eller sommerhus, ligger i Nordjylland typisk mellem 6-12.000 kr. årligt. Denne skat opkræves nu over forskudsopgørelsen, og det kan kun ske ved at månedsfradraget nedsættes, eller der opkræves B-skatter. Langt de fleste vil derfor opleve, at månedsfradrag vil falde med op til flere tusinde kroner.

Se om rentefradraget er korrekt

En anden væsentlig ting er rentefradraget på realkredit-og boliglån. Hvis du har et variabelt forrentet lån som F1, F3 eller F5, kan renten i 2024 stige fra omkring 0% til 3-4%. Altså en væsentlig stigning i renteudgiften hvis man her et lån på 1 eller 2 mio. kr. Også for erhvervsdrivende med større lån er det vigtigt at få set på om rentefradraget er korrekt, og ellers få det rettet til med det samme. Så sikrer man både at lønudbetalingen efter skat, og den B-skat der opkræves hos selvstændige, bliver så rigtig som mulig.    

Befordringsfradraget

Hvis du kører mere end 120 km dagligt mellem hjem og arbejde, skal du sikre dig, at dit befordringsfradrag er opgjort korrekt. Fra og med 2024 gøres den særlige regel for ”yderkantskommune” permanent, hvilket betyder, man kan fratrække den høje sats for alle km, man kører udover 24 km pr. dag. I Nordjylland er alle kommuner, med undtagelse af Aalborg og Mariagerfjord kommuner, såkaldte ”yderkantskommuner”.

Fradrag for pension

Endelig er der fradrag for pension. De fleste lønmodtagere har en arbejdsgiverordning, og her styres pensionsindbetalinger og fradrag automatisk ved lønudbetalingen. For mange lønmodtagere vil en aldersopsparing ofte være mere fordelagtig fremfor indskud på en ratepension eller livrente. Aldersopsparing er skattefri ved udbetaling, men til gengæld er der ikke fradrag for indbetalinger, og der sker ikke modregning i pensionstillæg. Har man 7 år eller mindre til folkepensionsalderen, kan der i 2024 indbetales ca. 57.000 kr. til aldersopsparingen. Her er det vigtigt at vide hvordan pensionsinstitut behandler indskuddene, så det ved lønudbetalingen sikres at de skattemæssigt behandles korrekt.  

Du er altid velkommen til at kontakte vores skatteeksperter i LandboNord, hvis du mangler rådgivning i forbindelse med din forskudsopgørelse.

Opdateret november 2023

SKATTERÅDGIVNING
Jens Chr. Obel

Jens Chr. Obel

Chefrådgiver, Skat

jco@landbonord.dk