Socialjura

Sygedagpenge – husker du at melde dig syg?

Som selvstændig kan du være berettiget til sygedagpenge – selvom du ikke har tegnet den frivillige sygedagpengeforsikring.

Alt for mange lader sig ikke sygemelde i det offentlige system, da de formoder, at de ikke er berettiget til sygedagpenge.

- Desværre ser vi selvstændige, der har snydt sig selv for flere udbetalinger af sygedagpenge, mens de reelt er fraværende i virksomheden grundet sygdom. Som selvstændig er du, som udgangspunkt, berettiget til sygedagpenge efter 14 dages sygdom, fortæller LandboNords socialkonsulent Mette Neist.

Hvor meget du er berettiget til i sygedagpenge, afhænger af størrelsen på dit seneste overskud i virksomheden.

  • Et overskud på 265.370 kr. (2024) eller derover, giver faktisk ret til den højeste sygedagpenge sats på 4.695 kr. pr. uge. Er overskuddet lavere, vil sygedagpengene blive tilsvarende lavere.
  • Selvom den frivillige sygedagpengeforsikring er en god og vigtig forsikring, så er der desværre den udbredte opfattelse, at den samtidig er et KRAV, for at kunne modtage sygedagpenge, og den misforståelse vil jeg gerne have ryddet af vejen.

Er du for syg til at passe dit arbejde i mere end halvdelen af din normale arbejdstid, vil jeg klart anbefale en sygemelding.

Hvis du skal modtaget sygedagpenge fra den første dag, du var syg, så skal du have meldt dig syg, inden der er gået 3 uger. Venter du mere end 3 uger, kan du først modtage sygedagpenge, fra den dag du sygemeldes.

Så, har du aktiv valgt den frivillige sygedagpengeforsikring fra, så snyd ikke dig selv for de sygedagpenge, du rent faktisk kunne være berettiget til. Indtægten fra sygedagpenge kan du anvende, som du vil, og måske kunne pengene benyttes som et tilskud til at ansætte en medhjælper, nu du selv er hel- eller delvist fraværende fra virksomheden.

Vil du høre mere om dine sygemeldingsmuligheder eller vil du høre mere om den frivillige sygedagpengeforsikring, så kontakt LandboNords socialkonsulent Mette Neist.

Opdateret marts 2024

SOCIALRÅDGIVNING
Mette Neist

Mette Neist

Socialkonsulent

mne@landbonord.dk