Skatterådgivning

Hvad er op og ned på indefrysning af grundskyld?

Nye måder at opkræve boligskatter på gør det bestemt ikke nemmere og mere overskueligt for ejere af fast ejendom – snarere tværtimod.

Grundskyld af ejerbolig og sommerhuse opkræves nu på forskudsopgørelsen for 2024. Mange har sikkert undret sig over, at der under specifikationen af grundskylden for den enkelte ejendom står ”Indefrysning grundskyld (tilvalgt 2/5 2018) 0,00 kr.”

Kort fortalt, betyder indefrysning af grundskyld at man optager et offentligt lån i ejendommen til betaling af grundskylden. I perioden 2018-2023 har du muligvis fået indefrosset en del af din grundskyld. Det betyder, at du ikke skal betale en eventuel stigning i grundskylden år for år, men først når du sælger din bolig.

Indefrysningsordningen fra 2018 var en automatisk ordning, hvor stigninger i grundskylden på mere end 200 kr. automatisk blev indefrosset. Ordningen var midlertidig, og udløb i 2023. Hvis du har indefrosset grundskyld, vil det fremgå af ejendomsskattebilletten for 2023. For langt de fleste er der ikke sket indefrysning, derfor står der i teksten på forskudsopgørelsen 0,00 kr.

Indefrysning af grundskyld i 2024 og fremover

1. januar 2024 trådte de nye boligskatteregler i kraft, og alle boligejere har modtaget en foreløbig vurdering, som bruges i forbindelse med beregning og opkrævning af grundskyld og ejendomsværdiskat for 2024. Da både satsen for grundskyld og satsen for ejendomsværdiskat er lavere end i 2023, vil langt de fleste slippe billigere ved betaling af grundskyld og ejendomsværdiskat for 2024 i forhold til 2023.

Med andre ord vil 4 ud af 5 opleve en mindre skattelettelse på boligskatten. Samtidig er der indført regel om en såkaldt skatterabat. Ordningen betyder at boligskatterne ikke må stige i forhold til det, der blev betalt i 2023. Skatterabatten følger boligejeren, så længe man bliver boende i den bolig, man gjorde ved overgangen til de nye regler 1. januar 2024.

Skatterabatten er ikke et lån, men en rabat, der er fast i kroner og øre. Som boligejer beholder du din rabat til den dag, du sælger din ejendom. Fra 1. januar 2024 får nye ejere ikke skatterabat, men skal betale den fulde boligskat på boligen.

Hvis du havde et indefrysningslån efter de gamle regler fra 2018, fortsætter indefrysningsordningen uændret. Ønsker du at til- eller fravælge indefrysningsordningen, kan det ske på tast-selv under forskudsopgørelsen.

Udfordringer og forvirringer med ejendomsvurderingerne gennem den seneste tid, og nu nye måder at opkræve boligskatter på, gør det bestemt ikke nemmere, og mere overskueligt, for ejere af fast ejendom – snarere tværtimod.

Hvis du får brug for hjælp, så kontakt vores skatteeksperter i LandboNord.

Opdateret februar 2024

SKATTERÅDGIVNING
Jens Chr. Obel

Jens Chr. Obel

Chefrådgiver, Skat

jco@landbonord.dk