Socialjura

Mange selvstændige overser én detalje, når de tegner forsikring

Alt for få selvstændige har tegnet en arbejdsskadeforsikring. Det kan hurtigt give problemer, når uheldet er ude – blandt andet i forbindelse med ny uddannelse. Det vurderer LandboNords socialkonsulent Mette Neist.

En ny ordning sikrer, at du nu kan modtage uddannelsesgodtgørelse til en ny uddannelse, hvis du ikke kan varetage dit tidligere arbejde efter en arbejdsskade. Hvis du som selvstændig vil have mulighed for at benytte dig af ordningen, ifald du får en arbejdsskade, så er den vigtigste betingelse, at du rent faktisk har tegnet en arbejdsskadeforsikring.

LandboNords socialkonsulent, Mette Neist, anbefaler i den forbindelse, at du kigger din police fra forsikringen igennem eller ringer til din assurandør.

- Desværre oplever jeg ofte, at den selvstændige ikke har tegnet en arbejdsskadeforsikring. Hvis der er medarbejdere ansat, er der tegnet én for dem, men den selvstændige har ofte overset, at det er et ekstra tilvalg, om de selv skal være dækket af forsikringen. Brug derfor lige 3 min. på at tjekke op på, om du rent faktisk er dækket, siger Mette Neist.

Den nye ordning om omskoling efter en arbejdsskade sikrer dig op til 4 års uddannelsesgodtgørelse. Godtgørelsen svarer til 83% af din tidligere årsløn. I samarbejde med dit lokale jobcenter skal der vælges en specifik uddannelse.

Der er 7 betingelser, der skal være opfyldt for, at du kan få uddannelsesgodtgørelse:

  • Du skal have en anerkendt arbejdsskade og en samlet mén-grad på mindst 10 % efter én eller flere arbejdsskader*
  • Du står uden job eller i en opsagt stilling
  • Du kan ikke arbejde på fuld tid inden for dit tidligere arbejdsområde eller på fuld tid med dine tidligere uddannelser
  • Du kan tjene mere med en uddannelse end uden
  • Du har endnu ikke fået en afgørelse om dit endelige tab af erhvervsevne
  • Du kan gennemføre en uddannelse og arbejde på normale vilkår bagefter
  • Den uddannelse, som vælges, er erhvervskompetencegivende og inden for et område med mangel på arbejdskraft.

*)For én af arbejdsskaderne skal mén-graden være afgjort 1. januar 2024 eller senere. Hvis du har en anden skade, hvor du tidligere har fået en mén-grad på f.eks. 5 %, kan den indgå i de samlede 10 %

Eftersom det er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der behandler arbejdsskadesager, er det også dem, som afgør, om du er berettiget til uddannelsesgodtgørelse.

I sager om arbejdsulykker, der er indtrådt før den 1. juli 2024, og erhvervssygdomme, der er anmeldt før den 1. juli 2024, finder reglerne også anvendelse, hvis der efter 1. januar 2024 træffes afgørelse om varigt mén.

Vil du høre mere om ovenstående mulighed, eller har du brug for hjælp i forbindelse med en arbejdsskadesag, kan du kontakte LandboNords socialkonsulent Mette Neist.

Opdateret maj 2024

SOCIALRÅDGIVNING
Mette Neist

Mette Neist

Socialkonsulent

mne@landbonord.dk