Økologisk jordbrug

Nordjysk årsmøde for Økologi med nyheder og inspiration

LandboNords økologiteam har netop afholdt årsmøde for nordjyske økologer i samarbejde med rådgivningerne Agri Nord og nf plus på Halkær Kro. Mødet satte fokus på en række spændende udviklinger inden for økologisk landbrug, og havde blandt andet også deltagelse af L&F Økologi.

Der var masser af nyheder og inspiration til fremtiden, da LandboNord var blandt arrangørerne af Økologi Årsmøde i Nordjylland.

Et af højdepunkterne på årsmødet var præsentationen af en endnu ikke offentliggjorte strategi for økologisk landbrug frem til 2026. Strategien er resultatet af en bred dialog med både producenter og rådgivere, og den indeholder klare ambitioner og målsætninger på flere områder. Selvom det seneste år havde set et fald i antallet af økologiske mælkeproducenter, var der stadig stor tilslutning, motivation, optimisme og positiv stemning blandt deltagerne på årsmødet.

Efterspørgsel er stigende

Forbrugerundersøgelser udført af Madkulturen indikerer også, at den stagnerende efterspørgsel på økologiske produkter er på vej til at stige igen. Dette er en opmuntrende nyhed for økologiske landmænd, da balancen mellem efterspørgsel og produktion er afgørende for økonomien i denne sektor. Arla rapporterer også om en genopretning af balancen og øget efterspørgsel på økologiske mejeriprodukter.

Årsmødet på Halkær Kro understregede også vigtigheden af fællesskab i økologisk landbrug. Denne sammenkomst var præget af fællesskabets styrke og potentiale. Uanset baggrund, produktionsgren og aldersgrupper, delte deltagerne et stort engagement, tilfredshed og motivation for økologi og dets udvikling, både på deres egne bedrifter og i fællesskabet.

Fulgte egne ideer og ambitioner

Aftenens tema, "Øget robusthed i det økologiske jordbrug," gav deltagerne inspiration gennem en række indlæg om biologi, robusthed og praktiske råd i marken samt økonomiske aspekter. Et højdepunkt var planteavler Michael Blachs inspirerende historie om hans overgang fra konventionel planteavl til økologisk landbrug med fokus på bæredygtigt sædskifte og reduceret kvælstofbrug. Hans rejse illustrerede vigtigheden af at følge ens egne ideer og ambitioner, selv når de går imod konventionen.

Michael Blach årsmøde økologi 2024

Michael Blach har arbejdet med økologisk landbrug i 8 år og har set positive effekter af forbedret sædskifte og jordstruktur på sin ejendom. Han understregede betydningen af håndværk, biologi, rettidighed og erfaringer i sit arbejde som økologisk planteavler. Hans fokus på jordoptimering og økonomisk effektivitet, inklusive besparelser på omkostninger som transport og gyllebehandling, var inspirerende og lærerigt for alle tilstedeværende.

Årets møde var en påmindelse om, at økologisk landbrug fortsat er i udvikling, og at landmændene spiller en central rolle i denne proces. Lad os fortsætte med at styrke fællesskabet, dele vores erfaringer og fortsætte med at tage bæredygtige skridt fremad i økologisk landbrug.

Er du økolog eller går du med tanker om økologi? Klik her og se hvilke muligheder vi tilbyder for rådgivning og sparring.

Opdateret januar 2024