Nu kommer afgørelserne på ejendomsvurderingerne

Ejere af mindre landbrugsejendomme modtager nu afgørelser om kategorisering.

I april modtog op imod 15.000 ejere af mindre landbrugsejendomme forslag til ændring af kategorisengen af deres landbrugsejendom. For hovedparten foreslog Vurderingsstyrelsen en ændring fra landbrugsejendom til ejerbolig. Omkring 11.000 ejere gjorde indsigelse mod forslaget, og indsigelsen skulle indsendes senest 1. maj 2023. Efter knap en måned udsender Vurderingsstyrelsen nu afgørelser på kategoriseringen af ejendommene. I afgørelsen fremgår det, at Vurderingsstyrelsen nu enten har kategoriseret ejendommen som en ejerbolig, eller har imødekommet indsigelsen. Hvis indsigelsen er imødekommet, vil ejendommen opretholde sin kategori som landbrugsejendom, og dermed den lavere ejendomsskat og ejendomsværdiskat.

Er din indsigelse blevet afvist?

Hvis du er en af dem, hvor Vurderingsstyrelsen har afvist dine argumenter i indsigelsen, vil ejendommen blive kategoriseret som en ejerbolig eller erhvervsejendom. Er du fortsat uenig i, at din ejendom kategoriseres som en ejerbolig, har du 6 uger til at klage over afgørelsen. Det samme gælder, hvis ejendommen kategoriseres som en erhvervsejendom.

Valg af overgangsordning

Hvis din ejendom ændrer kategori fra landbrugsejendom til ejerbolig, og du ikke opnår medhold i en klage, eller ikke ønsker at klage, kan du søge om at få din ejendom med i overgangsordningen. Kommer din ejendom med i overgangsordningen, betyder det, at ejendommen opretholder kategorien som landbrugsejendom i din ejertid, dog betinget af, at arealet ikke kommer under 2 ha. Før evt. ansøgning om at være med i overgangsordningen, bør det overvejes, om det af andre skattemæssige årsager kan være en fordel, at ejendommen vurderes som en ejerbolig, herunder evt. skattefrihed ved salg.

Har du brug for hjælp?

Uanset om du vil klage over kategoriseringen, søge om at komme med i overgangsordningen eller blot ønsker en vurdering af din sag for at finde ud af hvad der vil være det bedste for dig, er LandboNord klar til at hjælpe.

Opdateret maj 2023

SKATTERÅDGIVNING
Jens Chr. Obel

Jens Chr. Obel

Chefrådgiver, Skat

jco@landbonord.dk