Nyt korn kræver nye analyser

Nu er høsten næsten i hus og det betyder nyt korn i siloerne. Når sidste læs er kommet hjem, skal man til sidst have en repræsentativ prøve, der kan analyseres. Hvis man opbevarer sit korn i en amerikanersilo, kan man vente til denne er godt omrørt og så udtage en prøve herfra.

Analysestrategi, som giver hurtige resultater, er at få lavet en hurtig foreløbig NIT-analyse på foderstoffen, så blandingerne kan blive nødtørftigt tilrettet ud fra de nuværende mineralblandinger. Hvis man nøjes med NIT-analyser, skal man få lavet to analyser af hver kornart. Hvis kornprøven består af flere kornarter, skal der benyttes en kemisk analyse for at validere NIT-analysen og for evt. at få analyseret for fosfor. Derefter tilrettes blandingerne endeligt. Dette inkluderer også mineralblandingerne. Når kornanalyserne fra SEGES foreligger, vurderes det sammen med foderrådgiveren, om der er behov for små tilpasninger af blandingerne. Dette kræver typisk ikke, at mineralblandingerne ændres.

Sidste år var der som bekendt mindre råprotein i kornet sammenlignet med kornet fra høsten i 2021.

For at opretholde proteinindholdet i den færdige foderblanding, var det nødvendigt at tilsætte 2,4 %-enheder ekstra sojaskrå og opdatere mineralblandingen. Havde man ikke gjort noget, ville det have betydet 5 kr. i tabt DB pr. slagtegris eller 23 kr. pr. stiplads.

Søer og smågrise vil også mærke konsekvensen af for lidt protein, da de vil tabe kuldtilvækst og tilvækst i klimastalden. Havde det været omvendt med tildeling af for meget protein, ville der kunne ses mere diarre hos både pattegrise og smågrise.

Opdateret august 2023

GRISERÅDGIVNING
Peter Jakobsen

Peter Jakobsen

Fagchef Foder, griserådgiver

pej@landbonord.dk