Socialjura

Få et overblik over dine tilbagetrækningsmuligheder

Valgene er mange, når du skal planlægge din tilbagetrækning, og dine valg kan have store økonomiske konsekvenser.

Som socialkonsulent ved LandboNord får jeg flere og flere henvendelser vedr. tilbagetrækning. Helt naturligt ønsker mange at planlægge deres seniorliv, men det kan være en uoverskuelig proces. Jeg anbefaler derfor, at få et overblik over mulighederne, så man bliver klædt på, til at træffe de bedst valg for en selv og sin evt. ægtefælle.

Mulighederne er de seneste år blevet mange, og det kan være vanskeligt, ved egen hånd, at skaffe sig et overblik over hvilke muligheder man har, og hvilke der er mest givtige.

Eks. er der nu både seniorpension og tidlig pension i spil. Opfylder du betingelserne for dem begge, og i givet fald hvilken vil så være mest fordelagtig for dig at vælge?

Er du enlig eller gift/samlevende, kan der være stor forskel på, hvad der passer bedst for dig. Herudover vil det også spille ind, hvorvidt du fortsat ønsker at arbejde lidt ved siden af eller helt vil ophøre.

Yderligere kommer der spørgsmålet omkring efterløn – skal du benytte muligheden eller er modregningen så stor, at det er bedre du får din efterløn udbetalt. Samtidig skal du have reglerne om seniorjob og skattefri præmie med i dine overvejelser – vil du have sikkerhed for et job, eller vil du fortsætte med at arbejde gennem efterlønsperioden?

Hernæst skal du tage stilling til folkepension. Skal du søge den, eller vil du udskyde den, og i givet fald, hvad vil det så give dig af ekstra indtægter?

Vil du have hjælp til at danne dig et overblik over dine/din ægtefælles muligheder i forbindelse med en forestående tilbagetrækning, så kontakt mig, og jeg hjælper jer med at skabe det overblik, der gør jer bedre i stand til at træffe nogle kvalificerede beslutninger for jeres seniorliv.

Opdateret august 2023

Socialrådgivning
Mette Neist

Mette Neist

Socialkonsulent

mne@landbonord.dk