Arbejdsforhold

Regler for voksenlærlinge i landbruget er blevet præciseret

Hvis du overvejer at få en voksenlærling til din bedrift, kan du glæde dig over, at det er blevet nemmere, end det tidligere har været.

En voksenlærling er typisk en person over 25 år, der gennemfører et lærlingeforløb med skiftevis skole- og praktikperioder. Ordningen med voksenlærling sikrer dig om arbejdsgiver, et tilskud til den løn du udbetaler. Tilskuddet udgør enten 30 kr. eller 45 kr. pr. time. Dette afhænger af, om lærlingen forud for opstart har været ledig eller ej.

For nogle lærlinge vil læretiden desuden være kortere, da mange ofte vil kunne få merit for relevant erfaring.

Tilskud til voksenlærlinge ydes inden for EU`s de minimis-støtteordning. Det betyder, at der er et loft over det beløb, jobcenteret kan bevillige i støtte til den enkelte virksomhed over en periode på tre regnskabsår. Støtteloftet er som udgangspunkt 150.000 kr. indenfor landbrug.

- Flere landbrug har tidligere fået afslag på støtte til en voksenlærling, da jobcentrene fejlagtigt vurderede, at eks. hektarstøtte skulle indgå i beregningen af, hvor meget støtte den enkelte landmand kunne få. Dette var en fejl, og reglerne er nu præciseret, så landmænd nu i langt højere grad kan få støtte, siger socialkonsulent i LandboNord, Mette Neist.

I voksenlærlingeordningen er der overordnet tre målgrupper:

  • Ledige ufaglærte og ledige faglærte med forældet uddannelse.
  • Ledige faglærte (som ikke har en forældet uddannelse) med mere end 3 måneders ledighed (midlertidigt forsøg frem til 31. december 2022)
  • Beskæftigede ufaglærte

Arbejdsgiveren kan få tilskud til lønnen i praktikperioden. Udbetaling af tilskud kræver, at arbejdsgiver ansætter personen (som voksenlærling) og udbetaler voksenløn i praktikperioden.

- Har man som landmand haft en praktikant via jobcentret i en periode, og efterfølgende vurderet, at et lærlingeforløb kunne være en mulighed, så skal man gribe chancen. Det er vanskeligt at skaffe arbejdskraft til landbrugene, men dette kan være en indgang, siger Mette Neist.

Det er en betingelse, at personen ikke har været ordinært ansat hos arbejdsgiveren inden for de seneste 6 måneder. Ansættelser med tilskud tæller ikke med til ordinær ansættelse.

En uddannelsesaftale kan indgås med mere end én virksomhed, så personen i løbet af praktikperioden får flere praktiksteder. Fordelen ved denne slags uddannelsesaftaler er, at virksomheder der normalt ikke vil kunne godkendes til en hel uddannelse, også får mulighed for at få en elev i praktik og hjælpe personen til uddannelse.

Der stilles ikke krav om, at eleven er dansk statsborger. Der kan således også ydes tilskud til en udlænding med en gyldig opholds- og arbejdstilladelse i Danmark, hvis denne gælder i hele uddannelsestiden.

Kontakt LandboNord for at høre mere.

RÅDGIVNING
Mette Neist

Mette Neist

Socialkonsulent

mne@landbonord.dk