Grisefoder

Sådan kontrollerer du udfodringsnøjagtigheden i dit vådfoderanlæg

Fodrer du dine grise ved hjælp af et vådfoderanlæg, er det værd at tjekke, om anlægget udfodrer de mængder, du regner med.

Fodrer du dine grise ved hjælp af et vådfoderanlæg, er det værd at tjekke, om anlægget udfodrer de mængder, du regner med. Præcise udfodringer af portioner på mindre end 10 kg vådfodersuppe kan i nogle anlæg være svært at ramme tilfredsstillende.

Tjek i soholdet
Én gang årligt bør udfodringsnøjagtigheden i farestalden tjekkes. Den gennemsnitlige afvigelse på fem ventiler indstillet på laveste dagsration må højst være 0,5 kg i forhold til den forventede mængde. Samtidig må afvigelsen mellem den største og mindste portion maksimalt være 1,0 kg. Er forskellen større, skal fejlen findes og rettes.

Staldanlæg med vådfodring har oftest langkrybber i løbe- og kontrolstalden, hvilket betyder store portionsstørrelser ved udfodring. Det samme gælder, hvis der fodres i langkrybber hos de drægtige søer i drægtighedsstalden. De store portioner betyder, at doseringsnøjagtigheden ikke behøver tjekkes.

Fodrer du søerne i transponderstationer, skal doseringsnøjagtigheden i alle disse kontrolleres hvert kvartal og når du har skiftet foderblanding eller taget ny høst i brug. Der findes en del forskellige modeller af foderstationer på markedet. Derfor skal fremgangsmåden for kalibreringen følge den aktuelle model.

Tjek i smågrise- og slagtegrisestalden
I smågrisestaldene anbefaler jeg ad libitum fodring, hvis du fodrer med vådfoder. Minimumsdoseringen kan aflæses i fodercomputeren. Er denne på 10 kg, bør doseringsnøjagtigheden tjekkes én gang årligt. Det samme gælder, hvis smågrisene fodres restriktivt med vådfoder tidligt i smågriseperioden. Det er ikke nødvendigt at tjekke doseringsnøjagtigheden i slagtegrisestalden, da der her doseres store portioner ad gangen.

Find fejlen!
Oplever du fejl, skal fejlen naturligvis findes og udbedres. Spørg i øvrigt firmaet bag vådfoderanlægget, hvad en årlig serviceaftale koster. En sådan aftale er oftest en rigtig god idé. Servicetjekket kan dog ikke stå alene. Så brug din tid klogt og husk, at selv små afvigelser på doseringsnøjagtighederne kan have en stor produktionsøkonomisk betydning.

Vil du blive endnu klogere på doseringsnøjagtighed? Så kontakt griserådgiver Inga Riber.

Opdateret januar 2024

GRISERÅDGIVNING
Inga Riber Kristiansen

Inga Riber Kristiansen

Griserådgiver

irk@landbonord.dk