Skatterådgivning

Status på ejendomsvurderingerne

Hermed en kort opdatering på hvor langt Vurderingsstyrelsen er nået, og hvad du kan eller skal gøre, eller om du blot skal afvente. Håber du har lyst til at læse med og blive lidt klogere.

Vurderingsstyrelsen har gennem det seneste år sendt et utal af breve alle mulige forhold om vurdering af fast ejendom, og der er forståeligt, hvis man efterhånden ikke orker at skulle forholde sig til alt det der skrives. Savner du et overblik, så læs med her.

Landbrugs-, skov- og erhvervsejendomme

Ejer du en ejendom i ovennævnte kategori, modtog du i december 2023 en foreløbig vurdering af ejendommen. Vurderingen blev i første omgang offentliggjort på nogle meget lange lister på Vurderingsstyrelsens hjemmeside, hvor man selv skulle finde sin ejendom. Senere blev der i e-Boks sendt brev fra Vurderingsstyrelsen hvor ejendomsvurderingen var vist sammen med en beregning af den grundskyld, der skal betales for 2024. Som noget nyt er det nu alene grundværdien og en evt. stuehus- eller ejerboligværdi, der bliver vurderet. Det skyldes, at Vurderingsstyrelsen alene vurderer de dele af ejendommen, hvorpå der opkræves skatter, dvs. grunden og evt. stuehus hvis ejeren bor i stuehuset. Driftsbygninger og andre erhvervsmæssige bygninger og installationer vurderes ikke.

Vurderingen af landbrugsjorden/produktionsjorden var for langt de fleste stort set som tidligere, og derfor ingen grund til bekymring. Flere oplevede dog, at Vurderingsstyrelsen mener, at der på nogle ejendomme er såkaldte ”restarealer”, der vurderes til meget høje værdier. Det kan være jord, hvorpå der kan opstilles energianlæg, jord der i lokal- eller kommuneplan er udlagt til beboelse, eller jord der af en anden grund har en højere potentiel værdi. Problemet er blot, at man af vurderingen ikke kan se hvilken del af arealet, der er tale om, eller til hvilken kvm. pris jorden er vurderet. Senere udsendte Vurderingsstyrelsen en korrektion af vurderingen af restarealerne, hvor vurderingen for mange blev nedsat. Der hersker dog stadig stor usikkerhed om, hvad der ligger til grund for vurderingerne.

Hvis den foreløbige vurdering er meget misvisende, og du er blevet opkrævet en høj grundskyld for 2024, kan der være grund til at kontakte Vurderingsstyrelsen. Der kan ikke klages over den foreløbige vurdering, men i særlige tilfælde er Vurderingsstyrelsen villig til at se på de foreløbige vurderinger, og evt. ændre dem.

Endelige vurderinger – familiehandler og +/-15% reglen

I løbet af 2025 udsendes de endelige vurderinger for landbrugs-, skov- og erhvervsejendomme. Vurderingen der udsendes i 2025, vil være vurderingen pr. 1. marts 2021 foretaget efter Ejendomsvurderingsloven, som afløser den gamle Vurderingslov. Når den endelige vurdering efter Ejendomsvurderingsloven modtages, kan der klages over vurderingen efter sædvanlige regler. Den nye vurdering vil alene være en vurdering af grundværdien og evt. stuehus-/ejerboligværdien, hvis ejeren bor på ejendommen. Den samlede ejendomsværdi for hele ejendommen med både grundværdi, stuehus og evt. driftsbygninger vurderes altså ikke i de nye vurderinger. Samtidig ændres den kendte +/-15% regel til en +/-20% regel, som kan anvendes ved familiehandler, og det lyder jo umiddelbart besnærende. Udfordringen er dog, at de nye vurderinger som udgangspunkt ikke er en vurdering af hele ejendommen, hvorfor de nye vurderinger ikke umiddelbart kan anvendes ved en familiehandel. Ved familiehandler skal Skattestyrelsen fremover spørges for at vurderingen kan anvendes. Det kan derfor være en fordel at anvende de gamle vurderinger ved en familiehandel, men det skal ske før de endelige vurderinger modtages i 2025.

Spørgsmål til din vurdering

Hvis du har spørgsmål til din vurdering, eller måske overvejer om det er nu, der skal gennemføres en familiehandel, er du altid velkommen til at kontakte os.

Opdateret april 2024

SKATTERÅDGIVNING
Jens Chr. Obel

Jens Chr. Obel

Chefrådgiver, Skat

jco@landbonord.dk