Husdyr

Så er det tid igen – tjek for varme i fuldfoderet

På de fleste landbrug har man en strategi for stabilisering af temperaturudviklingen i fuldfoderet. Desværre bliver den ikke altid taget i brug.

På de fleste landbrug har man en strategi for stabilisering af temperaturudviklingen i fuldfoderet. Desværre bliver den ikke altid taget i brug, før det er for sent, og ydelsen falder.

Derfor, når nu sommeren står for døren og vi kan mærke at temperaturerne stiger, så gør det til en vane at mærke efter i foderstrengen dagen efter udfodring om foderblandingen er varm. Hvis ja, så skal der tages handling.

Der er forskellige midler til stabilisering af fuldfoder og hindring af varmedannelse i foderet:

Tørsyreprodukter
Enhver foderstof med respekt for sig selv har efterhånden et tørsyreprodukt i sortimentet. Og tørsyreprodukterne virker som udgangspunkt godt som forebyggelse mod varme i foderet. Tørsyre kan typisk bruges uden forudgående opløsning i vand men tjek altid doseringen. Fordelen ved tørsyre er, at det kan håndteres som almindelige sækkevarer og ikke kræver HACCAP.

Kaliumsorbat
En undersøgelse har vist at tilsætning af 0,4 kg kaliumsorbat/ton fuldfoder har samme stabiliserende effekt som 3 L propionsyre/ton. Kaliumsorbat er kaliumsaltet af en umættet kortkædet fedtsyre og håndteringen er væsentlig enklere end propionsyre, da det er et salt i fast form og kommer i mikropiller. Det kan opløses i vand.

Vær dog opmærksom på, at både kaliumsorbat og propionsyre i ren form kræver registrering som HACCP landbrug.

Fodersalt
Brug af fodersalt til stabilisering af fuldfoder har været kendt længe og undersøgelser viser, at tilsætning af fodersalt i kombination med propionsyre eller kaliumsorbat har en forstærkende effekt på den aerobe stabilitet af fuldfoderet. Derudover er salt med til at køerne drikker mere vand og bedre kan klare varmen.

Vær opmærksom på goldkøerne
Det frarådes at bruge tørsyrer til stabilisering af forsurede goldkorationer, da erfaringer fra praksis viser, at tørsyre kan ophæve forsuringen. Men bruges tørsyre alligevel, skal doseringen af forsurende salte øges for at opretholde den forsurende effekt af rationen. Tørsyreprodukterne indeholder desuden oftest calciumkilder, så det skal man være opmærksom på, hvis man anvender lav calciumtildeling som forebyggelse mod mælkefeber. Kaliumsorbat har, qua sit høje kaliumindhold, en høj CAB-værdi så også her skal CAB-bidraget fra kaliumsorbat indregnes i behovet for forsuring af goldkøerne.

 

KVÆGRÅDGIVNING
Betina Amdisen Røjen

Betina Amdisen Røjen

Fagchef Kvæg

ber@landbonord.dk