Rådgivning

Tjek din halm for toksiner på et autoriseret og uvildigt laboratorie

Har du mistanke om toksiner i halmen, tilbyder LandboNord hjælp til indsendelse af halmprøve til uvildigt laboratorie og tolkning af resultater.

Tjek din halm for toksiner på et autoriseret og uvildigt laboratorie

LandboNord arbejder sammen med SEGES om et projekt, som skal belyse udbredelsen af toksiner i halm. De erfaringer og den viden, vi har omkring toksiner i halm og om analyser, vil vi gerne tilbyde alle.

De mest udbredte toksiner i halm er Fusarium-toksiner, som dækker over zearalenon, DON, T2 og HT2. Her kendes symptomer hos grisene som reproduktionsproblemer, kastninger, manglende ædelyst og nedsat tilvækst. Disse toksiner dannes i marken og findes både i kernen og i halmen.

Toksiner i halm kan forekomme både i byg- og hvedehalm. Udbredelsen er afhængig af mange faktorer, som f.eks. sædskifte, pløjning, sort, stubhøjde, svampesprøjtning og vejr ved blomstring m.v.

Har du mistanke om toksiner i halmen, tilbyder LandboNord hjælp til indsendelse af halmprøve til uvildigt laboratorie og tolkning af resultater

  • Udtag flere stikprøver af halm, disse samles i en kraftig plasticpose
  • Halmprøven leveres hos LandboNord att. Peter Jakobsen
  • Analyse hos Eurofins Steins Laboratorium A/S
  • De valgte toksiner er anerkendt hos SEGES, der har fastsat max. indhold

PRIS
Analyse og kommentarer i alt 2.500 kr.+ moms pr. prøve.

Halmprøven på ca. 400 gram indsendes af Peter Jakobsen til laboratoriet, hvor det analyseres for Fusarium-toksiner, zearalenon, DON, T2 og HT2.

GRIS
Peter Jakobsen

Peter Jakobsen

Fagchef Foder, griserådgiver

pej@landbonord.dk