Socialjura

Vær opmærksom på nye barselsregler

Fra den 1. maj træder nye barselsregler i kraft, der giver mulighed for yderligere barselsorlov.

Hvis du står med en medarbejder, der snart skal på barsel, eller du selv er gravid, kan det være en fordel at tage fat i LandboNords socialkonsulent, Mette Neist. Hun har nemlig sat sig ind i de nye barselsregler, der træder i kraft fra den 1. maj 2024. De handler blandt andet om ekstra barselsorlov.

Forældre til to eller flere levendefødte børn, der bliver født fra denne dato eller senere, får ekstra 26 ugers orlov med barselsdagpenge. De ekstra 26 ugers orlov fordeles med 13 ugers orlov til hver forælder, og skal være afholdt inden for børnenes første leveår.

De 13 ugers ekstra orlov tildeles den enkelte forælder som øremærkede uger, uanset om forælderen er lønmodtager, selvstændigt erhvervsdrivende eller ledig. Det betyder, at orloven ikke, som ved de almindelige regler for barsel til selvstændige, vil kunne overdrages til en anden forælder.

Til gengæld kan orloven overdrages til en social forælder – dog maksimalt 13 uger.

Meningen med den ekstra orlov er, at forældrene kan være på orlov samtidig, når børnene er små. Anvender man kun dele af de 13 ugers ekstra orlov, bortfalder den resterende orlov, når børnene fylder 1 år.

De ekstra ugers orlov kan herudover ikke udskydes på grund af en eventuel barselshindring til efter børnene fylder 1 år, da hensigten er, at forældrene skal holde den ekstra orlov, mens børnene er små.

Vil du vide mere om muligheden for barsel eller om den ekstra orlov til flerbørnsforældre, kan du kontakte LandboNords socialkonsulent Mette Neist.

Opdateret april 2024

SOCIALRÅDGIVNING
Mette Neist

Mette Neist

Socialkonsulent

mne@landbonord.dk