Skatterådgivning

Vær opmærksom på reglerne for olieafgift ved produktion af strøm

Flere virksomhedsejere går i øjeblikket med overvejelser om selv at kunne producere strøm ved hjælp af en dieselgenerator for at sikre virksomhedens drift – for mange grise- og mælkeproducenter kan det være en god idé, hvis man er opmærksom på reglerne.

Mange grise- og mælkeproducenter med et højt strømforbrug går måske med overvejelser, om de skal investere i en dieselgenerator til produktion af strøm. Fordelen er, at man med en dieselgenerator kan producere strømmen, når der er brug for den, i modsætning til solcelleanlæg og vindmøller.

Produktion af strøm med diesel passer måske ikke så godt ind i CO2 dagsordenen, men med de nugældende elpriser er det en overvejelse værd. Diesel er ikke billigt, og en væsentlig del af prisen udgøres af olieafgifter på over 2 kr. pr. liter.

Mange vil måske tro, at olieafgiften kan godtgøres på lige fod med den diesel, der i øvrigt bruges på bedriften, men så enkelt er det ikke.

Godtgørelse af olieafgift på diesel anvendt i en dieselgenerator kræver, at man er registreret efter el-afgiftsloven som el-producent. Registrering efter el-afgiftsloven indeholder både ”kan” og ”skal” bestemmelser. For det første kræver registrering efter el-afgiftsloven, at der kontinuerligt produceres el, dvs. at man ikke kan vælge at slukke for generatoren og købe fra nettet, når el er billig, og så selv producere, når den er dyr. For det andet skal effekten på generatoren være større end 50 kW, og endelig skelner man mellem stationære og mobile anlæg.

Der er altså flere forhold, man skal være opmærksom på for at sikre godtgørelse af olieafgiften. Skattemæssigt kan generatoren afskrives som et driftsmiddel, men der opnås ikke 16% tillæg alene af den grund, at generatoren anvender diesel. Her i LandboNord anbefaler vi, at virksomhedsejeren kontakter os for at drøfte sine muligheder.

Deciderede nødstrømsanlæg er fritaget for elafgift, hvis det alene anvendes, når den normale elektricitetsforsyning svigter. Olieafgiften på nødstrømsanlæg kan derfor heller ikke afløftes. For nødstrømsanlæg, som anvendes samtidig med den almindelige elektricitetsforsyning, gælder der særlige regler.

Her i LandboNord er klar til at rådgive dig i processen om, hvorvidt en dieselgenerator vil være en idé for dig.

ØKONOMIRÅDGIVNING
Jens Chr. Obel

Jens Chr. Obel

Chefrådgiver, Skat

jco@landbonord.dk