Skatterådgivning

Vurdering af boligejendomme

Vurderingsstyrelsen har nu offentliggjort nye foreløbige ejendomsvurderinger af parcel- og sommerhus samt ejerlejligheder.

Vurderingsstyrelsen har nu offentliggjort nye foreløbige ejendomsvurderinger af parcel- og sommerhus samt ejerlejligheder. Der har i den seneste uge været skrevet og fortalt meget i medierne herom, og navnlig vurderinger hvor grundværdien stikker helt af i forhold til den samlede ejendomsvurdering, og hvor grundværdien i flere tilfælde overstiger den samlede vurdering. F.eks. en samlet vurdering for grund og hus på 4.500.000 kr., men hvor grunden i sig selv er vurderet til 5.500.000 kr. Det skaber naturligvis usikkerhed og frustrationer, og hvad betyder det for skattebetalingen.

Som udgangspunkt kan der ikke klages over den foreløbige vurdering, men Vurderingsstyrelsen har nu ekstraordinært åbnet op for, at man kan få rettet den foreløbige vurdering, hvis den er åbenlys forkert, eller der er markante fejl i beregningen. Der er mulighed for at få ændret dem foreløbige vurdering hvis:

  • det i forbindelse med køb eller salg kan dokumenteres, at den handelspris, som en ejendomsmægler forventer at kunne sælge ejendommen til, væsentligt afviger fra den samlede foreløbige vurdering, herunder grundværdiens andel af vurderingen. Grundværdien er nemlig af væsentlig betydning for købers fremtidige ejendomsskatter (grundskyld).
  • Nybygning, ombygning eller andre større ændringer af ejendommen.

Bliver du boende – så tag det roligt

Bolig- og sommerhusejere som har tænkt sig at blive boende i deres ejendom i mange år endnu, vil ikke blive opkrævet højere boligskatter, end de skatter der betales i 2023. Selvom man måtte mene, at den foreløbige ejendomsvurdering er for høj, eller på anden måde forkert, kan man med sindsro afvente den endelige ejendomsvurdering, der udsendes engang i 2024.

Når den endelige vurdering udsendes, vil der være normal klageadgang. Desuden kan man have et håb om, at Vurderingsstyrelsen inden da har fået rettet de fleste af de fejl, som de seneste par uger er blevet kendt.    

Opdateret september 2023

SKATTERÅDGIVNING
Jens Chr. Obel

Jens Chr. Obel

Chefrådgiver, Skat

jco@landbonord.dk