Skatterådgivning

Vurdering af landbrugs- og skovejendomme – hvad sker og hvornår?

Nu er det snart tid til, at ejere af landbrugs- og skovejendomme får deres foreløbige vurderinger fra Vurderingsstyrelsen.

Der går ikke en dag, uden der i medierne er historier om ejendomsvurderinger. I foråret handlede det om kategorisering af mindre landbrugsejendomme, og senest om foreløbige vurderinger på boligejendomme.

Nu sker der snart noget for landbrugs- og skovejendomme. Først i november 2023 udsender Vurderingsstyrelsen foreløbige vurderinger for landbrugs- og skovejendomme. Den foreløbige vurdering, der udsendes i november 2023, skal alene anvendes til brug ved beregningen af den skat, der skal betales af grundværdien og stuehuset, dvs. grundskyld/ejendomsskat og ejendomsværdiskat. Den foreløbige vurdering vil herefter blive anvendt ved beregningen af grundskyld og ejendomsværdiskat for 2024 og 2025.

Den foreløbige vurdering der udsendes i november, er en foreløbig vurdering af ejendommen pr. 1. marts 2021. Den endelige vurdering af ejendommen pr. 1. marts 2021, udsendes først i løbet af 2025. Vurderingsterminen 1. marts gælder alene for 2021. Fremover vil vurderingsterminen for alle ejendomme være 1. januar.

Opkrævning af bolig- og ejendomsskatter

Skatterne af boligdelen vil fra og med 2024 blive opkrævet via forskudsregistreringen, og boligskatterne vil være omfattet af en skatterabatordning. Kort fortalt betyder det, at den samlede boligskat, dvs. ejendomsskat af stuehusets grundværdi og ejendomsværdiskatten, ikke må være højere end den skat, der betales i 2023.

Grundskyld/ejendomsskat, der opkræves af produktionsjorden, er ikke omfattet af skatterabatordningen. Til gengæld indføres en stigningsbegrænsning, som betyder at grundskylden på produktionsjord maksimalt må stige med 4,75% årligt. Det er her vigtigt at være opmærksom på, at grundskyld/ejendomsskat for produktionsjord på en landbrugsejendom, maksimalt må opkræves med 7,2‰. I nedenstående skema er vist de almindelige grundskyldspromiller for ejendomme i Nordjylland for henholdsvis 2023 og 2024. Grundskyld af produktionsjorden, vil for erhvervsdrivende fremover blive opkrævet via skattekontoen.

Satser for grundskyld i 2023/2024

  2023 2024
Frederikshavn 29,9‰ 13,4‰
Hjørring 34‰ 16,5‰
Brønderslev 31,2‰ 17,1‰
Jammerbugt 32,9‰ 13,2‰
Aalborg 27‰ 7,4‰
Vesthimmerland 22,8‰ 9,3‰
Rebild 26,1‰ 8,9‰
Mariagerfjord 34‰ 15,7‰
Thisted 23,8‰ 11,2‰
Læsø 34‰ 12,7‰

Vores forventninger

Selvom den såkaldte ”bondegårdsregel” ikke længere er gældende, så forventer vi ikke væsentligt stigende vurderinger af landbrugsejendomme. Da Folketinget vedtog den nye vurderingslov, blev det netop tilkendegivet, at landbrugs- og skovejendomme ikke ville blive pålagt højere grundskatter, idet man fortsat ønsker en lavere beskatning af produktionsjord. Vi er før blevet overraskede, men har dog forhåbning om, at det vil holde stik. For arealer der nu anvendes som solcelleparker, eller hvor der er større kendte råstofressourcer, vil der formentlig komme stigninger.

Når de foreløbige vurderinger udsendes i november, vil vi vende tilbage med nyt om de foreløbige vurderinger af landbrugs- og skovejendomme. Husk at du selv skal søge den foreløbige vurdering frem på www.vurderingsportalen.dk, den sendes altså ikke til e-Boks eller som almindelig post.

Er du forvirret?

Vurderingssystemet har gennem de seneste 10 år haft en omtumlet tilværelse, og for de fleste er det vanskeligt at overskue systemet, nye regler, overgangsregler, vurderingsterminer, klagemuligheder etc. I takt med udrulningen af de nye regler ser vi nu virkningen, men stadig meget komplicerede regler. Tag fat i os, hvis du har spørgsmål.

Opdateret oktober 2023

SKATTERÅDGIVNING
Jens Chr. Obel

Jens Chr. Obel

Chefrådgiver, Skat

jco@landbonord.dk