Økologisk kvægproduktion
Foderplaner - fodring af økologisk kvæg
Vi tilbyder rådgivning om fodring af alle kreaturerne. Det gælder både for de små kalve, kvierne og malkekøerne. Hvis du har ønsker og muligheder for evt. studeproduktion, kan vi også hjælpe med dette.
Foderbudgetter
Et løbende foderbudget er en god hjælp til at have overblik over dine beholdninger af grovfoder. Det viser ikke kun hvilke muligheder du har her og nu, men også hvordan det forventes at være om både 6 og 9 mdr. Det er meget vigtigt i en økologisk produktion, at sikre en god optimal udnyttelse af de ofte ret forskellige kvaliteter og mængder af ensilage.
Teknisk budget
I en økologisk produktion kan det være en god hjælp, at få udarbejdet et teknisk budget. Vi laver prognoser for ventet mælkeproduktion, og sætter de forskellige forudsætninger på din produktion, så du får overblik over, hvordan både det tekniske og det økonomiske resultat forventes at blive. Dette gøres i et nært samarbejde med planteavls- og økonomi konsulenter.
ERFA-grupper
Er stedet hvor man kan mødes og diskutere og dele erfaringer og viden med hinanden. Vi tilbyder i samarbejde med planteavlskonsulenter, ERFA-grupper til økologiske producenter. Unge medhjælpere/ fodermestre kan også samles i ERFA-grupper.
Læs mere om ERFA-grupper indenfor kvægproduktion her.
Omlægning
Går du med tanker om der er muligheder for dig, som økologisk mælkeproducent, kan vi tilbyde hjælp til at afdække , hvordan dine muligheder er på din bedrift som økolog.
Det gælder om staldforholdene, hvor der er regler om areal pr dyr og krav til mindste areal med fast gulv. Der er regler for strøelse til alle dyr, og ekstra regler vedr. medicin og dyrlægebehandlinger.
En væsentlig del af en evt. omlægning er foderforsyningen. Her skal vi se på regler om afgræsning – grovfoder andel i foderrationerne, og selvforsyningsgraden. Dette gør vi meget gerne i samarbejde med vore kolleger på planteavlskontoret.
Økologisk griseproduktion
Der er ikke mange producenter, der er gået i gang med økologi, som har fortrudt. Det er utroligt nemt at komme i gang. Vi hjælper med at tilrettelægge produktionen, så du kan få grisene passet uanset vejret og dagslængden.
Grib det rigtigt an – så er økonomien god.
Grovfoder til økologiske grise
Et løbende foderbudget er en god hjælp til at have overblik over dine beholdninger af grovfoder. Det viser ikke kun mulighederne her og nu, men også om f.eks. 9 mdr. eller endnu længere frem. Det er vigtigt at sikre en god udnyttelse af de ofte ret forskellige kvaliteter og mængder af grovfoder.
Er det bedst med en lukket produktion med søer og smågrise?
Smågrisemarkedet for økologiske smågrise kan være et vanskeligt marked. Der er en beregnet smågrisenotering, men grisene kan være svære at omsætte. De fleste vælger en lukket produktion med både sohold og slagtegrise. Vi tror, at nye producenter også skal etablere en lukket produktion eller alternativt etablere et forpligtende samarbejde med en økologisk slagtegriseproducent.
Kan man købe smågrise med henblik på produktion af slagtegrise?
Ja, men markedet er ikke dynamisk med mulighed for at få udbud og efterspørgsel til at passe sammen. Tænk lukket produktion eller samarbejd med en etableret økologisk soholder med dig som forpligtende aftager.
ERFA for kommende økologiske producenter
Vi synes, det er bedst, at du beslutter dig for hvordan din økologiske produktion skal stilles an og indrettes på baggrund af andres erfaringer og tanker.
Vi anbefaler derfor, at du deltager i vores ERFA-gruppe for producenter, der overvejer eller allerede arbejder med økologisk griseproduktion. Erfaringsudvekslinger om hvordan produktionen og arbejdsdagene rent praktisk skal gribes an kan være afgørende for, at det også lykkes f.eks. om vinteren og om 5 år.
Læs mere om ERFA-grupper indenfor griseproduktion her.
Curabitur quis rhoncus
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec vel nisi scelerisque, faucibus turpis eget.
Griserådgiver i LandboNord, Peter Jakobsen, har lavet en foderlicitation hos økologisk griseproducent Thomas Bertram. Peter og Thomas fortæller her om erfaringerne med foderlicitation og hvorfor det er en fordel også for økologer.
Få tilsendt 10 gode råde om lorem ipsum dolor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Semper neque enim rhoncus vestibulum at maecenas. Ut sociis dignissim.
Har du brug for hjælp? – så kontakt vores team

Bjarne Kjærgaard

Karsten Brødbæk
