Grise

Ændringer af FLOW i soholdet

Vi har nu efterhånden drøftet flow i en del so-besætninger. Ofte ud fra flaskehalsene i produktionssystemet, men også i forhold til ønsker om sektionering af farestaldene og smågrisestaldene, indretning af drægtighedsstalden og selvfølgelig afsætning af smågrisene. Det har været interessante gennemgange og meget forskellige konklusioner.

Én har taget beslutning om ændret holddriftssystem for at kunne praktisere fuld sektionering i farestaldene. En anden har presset et ekstra sohold ind i forbindelse med et ønske om at hæve fravænningsalderen på grisene fra 4 til 5 uger. Han har full line, men var udfordret på at få slagtegrisene op på optimal slagtevægt. En tredje har ændret sit system til ugedrift, bl.a. for at opnå en mere overskuelig hverdag for medarbejderne. For at nå hertil, skulle der etableres ekstra stipladser i enkelte sektioner.

I hvert eneste tilfælde er der både ønsker, begrænsninger og muligheder, som skal gå op i en højere enhed. Det er ikke altid muligt at komme i mål på alle områder og samtidig producere både flere og ældre grise til fravænning. Men her skal så tages en faglig diskussion, hvor alle detaljer kommer på bordet. I sidste ende er det naturligvis den enkelte griseproducent, der skal tage den endelige beslutning. Men det bør hver gang ske på et oplyst, fagligt grundlag.

Griserådgivning
Inga Riber Kristiansen

Inga Riber Kristiansen

Griserådgiver

irk@landbonord.dk