DB-Tjek

DB-Tjek med nyt nøgletal

DB-Tjek hitlisterne for 2. halvår 2022 er netop udkommet.

DB-Tjek med nyt nøgletal

DB-Tjek hitlisterne for 2. halvår 2022 er netop udkommet. På listen med slagtegrise er der denne gang et ekstra nøgletal på hitlisten, ”tillæg/fradrag pr. kg”. Nøgletallet fortæller, hvad der er opnået af tillæg eller fradrag pr. kg leveret til slagteriet i forhold til noteringen på leveringstidspunkterne.

Tallene viser, at specialgriseproduktionerne helt som forventet har opnået et højere tillæg end de konventionelle produktioner. Til gengæld kan vi ikke genfinde en direkte sammenhæng til dækningsbidraget pr. produceret kg tilvækst. Den væsentligste forklaring på dette er, at specialgriseproduktionerne samtidig betaler mere for de indsatte smågrise end de konventionelle produktioner. Kigger man nærmere på tallene (jf. tabellen), ses det, at indgangsprisen har været 25 kr. højere pr. gris for specialgriseproduktionerne, men tillægget ved levering ”kun” 17 kr. højere.

I den enkelte besætning skal man nu dykke ned i alle nøgletallene og sammen med sin rådgiver drøfte, hvor der kan skrues på indtjeningen. I den snak indgår blandt andet også flowet af grise, antal sektioner samt antal stipladser pr. sektion. Der er nemlig stor forskel på hvilke indsatser, der skal vælges i de forskellige besætninger. Det afhænger især af, om der i besætningen skal optimeres pr. kg tilvækst, pr. gris eller pr. stiplads.

I det hele taget skal man holde tungen lige i munden, når man vælger relevante indsatser. Fokus skal være skarpt på bundlinjen ud fra de rammer, der er gældende i den enkelte besætning, men forhold som arbejdsmiljø skal naturligvis også prioriteres.

Nøgletal Specialgrise Konventionelle
grise
Forskel

Indgangspris

477 kr./gris

452 kr./gris

+25 kr./gris

Slagtevægt

88,1 kg/gris

86,9 kg/gris

+1,17 kg/gris

Tillæg leverede

0,32 kr./kg

0,13 kr./kg

+0,19 kr./kg

Tillæg leverede

28,19 kr./gris

11,30 kr./gris

+16,90 kr./gris

DB

1,93 kr./kg tilvækst

1,97 kr./kg tilvækst

-0,04 kr./kg tilvækst

Tabel 1. Udvalgte nøgletal fra DB-Tjek hitlisten for slagtegrisebesætninger i 2. halvår 2022. Besætningerne på hitlisten er rangeret efter dækningsbidrag pr. kg tilvækst (før aflønning). Specialgrise indeholder UK- og hangriseproduktioner.

GRISERÅDGIVNING
Inga Riber Kristiansen

Inga Riber Kristiansen

Griserådgiver

irk@landbonord.dk