Grise

Ensartede faringshold for dummies

Der er mange fordele ved stabile holdstørrelser ved faring. Det store fokus på at ensrette produktionen skyldes i høj grad det imponerende høje danske effektivitetsniveau.

Når vi presser søerne, og ønsker at udnytte staldkapaciteten bedst muligt, kan vi risikere at ende med relativt store udsving i holdstørrelserne. Ved sådanne udsving i produktionsomfanget bliver kvaliteten af de fravænnede grise udfordret betydeligt.

Helt grundlæggende er den første del af arbejdet med ensartede faringshold at hæve faringsprocenten så meget som muligt. Jo højere den er, desto lettere er det at opnå stabile holdstørrelser. En lav faringsprocent dækker nemlig over stor variation i faringsprocenten mellem de enkelte hold, mens en høj faringsprocent dækker over en lille variation. Sørg derfor for at sikre gode rutiner i løbestalden og fasthold disse rutiner hver eneste dag.

Brug af Altrenogest til polte

Ved brug af Altrenogest til poltene, kan vi vælge to veje. Enten et stabilt antal polte til løbning pr. hold eller et variabelt antal. Sidstnævnte er aktuelt, hvis man ud fra kvaliteten af de søer, som netop har faret, kan forudsige hvor mange polte, der skal løbes om 4 uger. Det er selvfølgelig også muligt at arbejde uden Altrenogest til poltene, hvilket dog er noget sværere at styre.

Brug af forsikringssøer

Udvælgelse af slagtesøer sker ofte ud fra kriterierne om at nogle af dem ”skal” slagtes, mens andre ”kan” slagtes. Søer, der ”kan” slagtes, kan vi løbe og beholde frem til efter den første drægtighedsscanning. Hvis det så konstateres, at der er lidt for mange drægtige søer i holdet, kan de dårligste overskydende sendes til slagtning. Det er en billig metode til at sikre fyldte faringshold og herved undgå tomme farestier og dermed færre grise til salg.

Kontakt LandboNord GriseRådgivning på 9624 2424 for mere information.

Opdateret marts 2024

GRISERÅDGIVNING
Mette Holst Tygesen

Mette Holst Tygesen

HR- og griserådgiver

mht@landbonord.dk