Grise

Løbestalden

Der er store variationer i faringsprocenten i besætningerne. At den varierer så meget, kan skyldes: at man bliver ramt af sygdom i besætningen, opstaldningsforhold før og efter løbning og management i forbindelse med løbearbejdet.

Når man er kommet af med PRRS, er man kommet af med en af de reproduktionssygdomme, der skaber de størst problemer i forbindelse med nysmitte.

Det er stadigvæk det gode management og systematik i løbearbejdet der skal være fokus på, for at få tingene til at lykkes. Søerne skal fravænnes i rengjorte stalde. Der skal være lys nok, det vil sige mindst 200 Lux, og det skal måles ved søernes hoved. Det er meget lys, og det kommer stadig bag på flere hvor meget det er. Det kræver rengjorte armaturer, gerne nykalkede vægge, nyvaskede vinduer osv. Derudover skal der fravænnes på samme tidspunkt på dagen uge efter uge.

Om søerne skal have 5 eller 6 FEso fra fravænning og til løbestart betyder umiddelbart ikke så meget, men hvordan søerne bliver fodret i farestalden og hvor meget de har malket af kroppen, betyder langt mere. Ved løbestart skal de sættes ned på 3FEso. Ammesøer skal være mærket op, da det ofte er dem, der har nogle unormale brunstforløb og kræver ekstra opsyn. Det betyder også, at der skal tjekkes for brunst de første dage efter fravænning. Når man har tjekket, kan man godt lade ornen gå på gangen foran søerne i 2-3 timer efterfølgende, men så skal den også lukkes tilbage i stien.

Det er bedst at starte med at inseminere 1 times tid efter at søerne er blevet fodret, så der er ro i stalden. Er der spærrelåger i løberækken skal de gerne være lukket senest ved fodring, men gerne dagen før.

Jeg anbefaler; at der skal være en mand til 25-30 løbninger, for at man ikke mister koncentrationen, og det kræver at alt efter besætningsstørrelse skal det være afstemt hvem der skal hjælpe. Når man først er startet, skal man også gøre arbejdet færdigt, så det skal ikke afbrydes af kaffepause eller andre ting, så lad gerne telefonen blive liggende i forrummet.

Der lukkes en orne ud foran de første søer i rækken og de søer der med det samme viser stående brunst, starter man med at afprøve og inseminere. Efterfølgende afprøves de andre, viser de ikke brunst lukkes ornen foran de næste 4-6 søer. Orne nr. 2 lukkes så foran de første og de søer der ikke ville stå for orne nr. 1 afprøves igen. Ny duft-charme kan gøre, at der er en enkelt mere, der vil stå.

De søer der ikke er løbet 6 dage efter fravænning, skal samles og gerne afprøves 2 gange om dagen, da de ofte har en kort brunst.

 

Griserådgivning
Lars Winther

Lars Winther

Griserådgiver

law@landbonord.dk