Grise

Manglende regulering af alarmanlæg og service af disse

Regulering I de varme sommermåneder bliver alarmgrænserne for høj temperatur ofte sat op på 32-35 grader for at undgå unødige alarmer. I det koldere efterår og vinter skal alarmgrænserne derfor sænkes i takt med, at det bliver koldere udenfor.

Hvis alarmgrænserne ikke sænkes, vil alarmen for overtemperatur ikke udløses ved ventilationssvigt.

Vi ser desværre jævnligt eksempler på, at fejlbetjeninger eller el-svigt på ventilationsanlæg ikke udløser en direkte alarm. Det betyder, at der ved for højt indstillet overtemperatur ikke kommer en alarm, når temperaturen bliver for høj.

Eftersyn

Forsikringsselskaberne har stor fokus på hvordan alarmanlæg og alarmer fra alarmanlæg er håndteret, når der bliver meldt en skade ind til dem. Vi ser desværre eksempler på at forsikringen nægter at dække en skade, hvis ikke alarmanlægget er vedligeholdt og serviceret ud fra de aftaler der står i forsikringspolicen. Teksten i policerne er mere uddybende end de var tidligere, og der stilles ret specifikke krav til alarmanlæg og vedligeholdelsen af disse.

  • Oftest skal der laves årligt service af en tekniker. Kan den lokale elektriker godkendes som den der laver service? Det kræver at han ved hvilke krav der er til et godkendt eftersyn.
  • Alarmlog og test opkald er på nyere anlæg automatiseret, men vær opmærksom på at alle stalde og sektioner er forbundet korrekt.
  • Husk også de mindre annekser og lejede stalde.
  • Der skal være minimum 4 numre på opkaldslisten.
  • Hvis der er kvitteret for en alarm, så skal årsagen afdækkes. Hvis der reageres for langsomt eller slet ikke, så vil der oftest ikke være dækning for en skade.
Griserådgivning
Søren Sloth

Søren Sloth

Griserådgiver

ssl@landbonord.dk