Grise

Optimér flowet i din sostald

Oplever du en gang imellem, at det er svært at få flowet i sostalden til at gå op?

Flytter I lidt for meget på søerne, og må finde en plads både her og der, for at få det hele til at gå op? Så er du ikke den eneste, men heldigvis er der hjælp at hente.

Mange har gennem årene fundet plads til lidt flere søer i produktionsanlægget, men måske passer tingene ikke helt sammen alligevel. Vi har i LandboNord GriseRådgivning fået et nyt værktøj, hvormed vi kan hjælpe med at synliggøre flaskehalsene i produktionsapparatet. I programmet indtaster vi, hvor mange søer vi ønsker og hvor mange stipladser, der er til rådighed i de enkelte staldafsnit. Programmet fortæller så, hvad det faktiske behov er for stipladser i de forskellige staldafsnit og sammenholder det med, hvad man reelt har til rådighed. På den måde får man et overblik over hvor man mangler pladser. 

Ofte er man allerede klar over, hvor skoen trykker, og hvor der mangler stipladser, men det kan alligevel være en fordel at synliggøre det, og få en snak om hvordan man så kan imødegå de problemer, der kommer, når man mangler stipladser. Ikke mindst for medarbejderne kan det være en fordel at få snakket om hvor problemerne er, og hvordan man bedst løser det i hverdagen. Skal man gå lidt ned i so-antal, kan man lave om på holddriften, eller kan man skabe nogle ekstra stipladser på en anden måde.

Beregningen af behovet for stipladser forudsætter, at man har nogenlunde ens holdstørrelser. Det kan ikke undgås, at der er lidt udsving i holdene, men er der for store udsving, skaber det yderligere problemer. Med programmet henter vi besætningens data ind, så vi kan se udsvingene i holdstørrelser. Har man for mange faringer i nogle uger, kan det presse farestalden gevaldigt og dermed gå ud over fravænningsalderen og kvaliteten af de fravænnede grise. For få faringer pr. uge giver omvendt en dårlig udnyttelse af farestalden. Det er ikke bare ligetil at styre holdene, så de bliver ens, men med god planlægning og fast styring kan det lade sig gøre at få holdene mere ens.

Kontakt os i LandboNord GriseRådgivning, hvis du vil have sparring på den optimale udnyttelse af dit staldanlæg.

GRISERÅDGIVNING
Mette Holst Tygesen

Mette Holst Tygesen

HR- og griserådgiver

mht@landbonord.dk