Grise

Vigtigheden af varme og råmælk

Der er mange detaljer at tage hensyn til og holde øje med, når søerne farer. Under de vigtige detaljer hører, at der skal være varme nok i stalden, så grisene ikke bliver kolde eller bliver klemt ude hos soen.

Vigtigheden af varme og råmælk

Der er mange detaljer at tage hensyn til og holde øje med, når søerne farer. Under de vigtige detaljer hører, at der skal være varme nok i stalden, så grisene ikke bliver kolde eller bliver klemt ude hos soen. Derudover skal de nyfødte grise have tilstrækkeligt med råmælk. Det er er altafgørende for grisenes videre overlevelse og trivsel. Varme og råmælk hænger sammen og grisene kan ikke undvære det ene frem for det andet, derfor er det vigtigt med godt management i farestalden.

Af og til er man nødsaget til at gå på kompromis med tingene, hvis man f.eks. ikke har en sektioneret farestald. Så er der både nyfødte og store fravænningsklare grise i samme stald. Staldtemperaturen skal her indstilles, så de nyfødte pattegrises behov opfyldes bedst muligt.

Råmælken kan blandt andet sikres ved at udføre splitmalkning, så man er sikker på at også de mindste og svageste nyfødte kommer til yveret. Alternativt kan disse grise flyttes umiddelbart efter fødsel til en anden so, som stadig ligger og farer. Råmælken er nemlig stort set ens hos de enkelte søer i den samme besætning og det er bedre med en anden sos råmælk end ingen råmælk.

Kontakt os hos LandboNord, hvis du ønsker at få drøftet jeres rutiner vedr. overlevelse af pattegrisene.

Opdateret september 2023