Mark

Omlægnings- og fastholdelsestjek

Overvejer du at omlægge til økologi? Få hjælp til at komme i gang med at gøre din produktion økologisk - indenfor gris, planter, kvæg, fjerkræ og grøntsager.

2.8.14.1 Mark & natur - Omlægnings- og fastholdelsestjek

Omlægnings- og fastholdelsestjek


Vi tilbyder gratis omlægningstjek

Et omlægningstjek giver dig svar på dine spørgsmål, og økologireglerne drøftes i forhold til din bedrift. Det giver dig et godt grundlag at tage beslutninger ud fra.

Afhængig af situationen på din bedrift, så omfatter omlægningstjekket både besøg af en specialist på planteavl og husdyrproduktion. Vi laver omlægningstjek på gris, planter, kvæg, fjerkræ og grøntsager.

Få et gratis fastholdelsestjek

Som nyomlagt økolog kan det være en hård opstart med regler, erfaringer i driften og priser, der evt. ikke er i samme niveau, når varen skal sælges, som indregnet ved start på omlægningen. Der er meget, som går godt, men også noget, som går mindre godt!

Eller måske overvejer du om, og hvordan, den økologiske bedrift skal udvikles til mere?

Uanset om du overvejer fremtiden som økolog med det ene eller det andet afsæt, så kan du benytte dig af muligheden for et såkaldt fastholdelsestjek eller udviklingstjek, hvor du sammen med faglig ekspertise drøfter dit afsæt, muligheder og forventninger til fremtiden. I LandboNord finder du rådgivere, der sætter fagligheden, din bedrift og dig i centrum. Vi har ikke nogen politisk dagsorden, men derimod en målsætning om at optimere din bedrift sammen med dig. Det indebærer bl.a. både et kig på nudriften og en drøftelse af forventninger til fremtidens markeder.

Fonden for økologisk landbrug bidrager med økonomisk støtte til at fastholde og udvikle økologien. Med støtte fra puljen kan et fastholdelses- eller udviklingstjek gøres gratis.

Omlægnings- og fastholdelsestjek er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug.

 

2.8.14.3 Økologisk jordbrug - Økologisk investeringsstøtte-1


Overvejelser ved en omlægning

Økologi er fortsat en væsentlig del af den offentlige debat. Både med fokus på øget volumen, og højere barre indenfor økologien. Politisk er der bred enighed om, at Danmark skal både udvikle og satse mere på økologien fremover. Men hvilke muligheder er der for omlægning? Hvilke krav? Og hvad kræver særlig opmærksomhed i givne rammer/planer for et økologisk landbrug?

Det kan LandboNords rådgivere svare på, og vi giver gerne et realistisk bud på, hvad du skal være opmærksom på, hvilke krav og muligheder der er, og hvilke økonomiske forventninger der kan være.

  • Vi ser og hører, at de landbrug, som har omlagt til økologi, har vidt forskellige resultater og oplevelser med det. Langt størstedelen er heldigvis positive, og de kan ikke forestille sig at drive det anderledes end økologisk!
  • Afhængig af produktionsgren så er der forskel på, hvilke ændringer der er ift. f.eks. konventionel produktion. Jo mere erfaring og viden du kan høste jo bedre.
  • Der er også ekstra regler og dokumentation, der skal være på plads som økologi. Det hører med. Men med god styring, systematik og evt. hjælp fra din konsulent, så er kontrollen også overkommelig.
  • Et af kravene er, at alt dyrenes foder skal være økologisk. Vi anbefaler god selvforsyning, da man ellers kan blive sårbar ved at købe sit foder.
  • Når det kommer til de økonomiske resultater, så ser vi her den største variation. Vi ser også, at variationen er større blandt økologer end blandt de konventionelle. Det er der flere årsager til. En dygtig håndværker og direktør har mulighed for at præstere endnu mere økologien. Ejendommens arrondering og bonitet spiller også ind. Det er vigtigt, at der er god sammenhæng mellem rammerne og planerne for at nå i mål med resultaterne. Nogle har været økologer med gode resultater i mange år, og har et solidt fundament. Andre er nye, og står på knap så solidt et fundament. Det gør også en forskel for de økonomiske resultater.
  • Der ér potentiale i økologien. Forudsat at forudsætningerne er på plads. Der er også prisudsving i de økologiske priser, og et projekt må ikke baseres på kortvarige høje priser pga. ubalance mellem udbud og efterspørgsel, så vær realistisk med de priser, du baserer dine økonomiske forudsætninger på.

Det er på ingen måde nemmere at være økolog end konventionel fødevareproducent, men det kan være sjovere og mere udfordrende. Et godt forarbejde og forventningsafstemning gavner projektet og begrænser kedelige overraskelser.

GRATIS PDF GUIDE

Curabitur quis rhoncus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec vel nisi scelerisque, faucibus turpis eget.

Hør Planteavls- og Økologikonsulent i LandboNord, Eske Harboe Høj Laursen, fortælle lidt om et økologi omlægningstjek og fastholdelsestjek med LandboNord.

Projektet er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug og Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Logo_Fonden for Økologisk Landbrug
Logo_Innovationscenter for Økologisk Landbrug
DA_Finansieret_af_Den_Europæiske_Union__BLACK
newsletter-form

Få tilsendt 10 gode råde om lorem ipsum dolor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Semper neque enim rhoncus vestibulum at maecenas. Ut sociis dignissim.

Har du brug for hjælp? – så kontakt vores team

Thor Bjørn Kjeldbjerg

Thor Bjørn Kjeldbjerg

Fagchef økologi
Bjarne Kjærgaard

Bjarne Kjærgaard

Kvægrådgiver
Trine Jensen

Trine Jensen

Strategi- og virksomhedskonsulent, HD(R)
Søgningen gav intet resultat

Seneste artikler